elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell declara bé d'interès cultural immaterial la Cordà de Paterna

El Consell declara bé d'interès cultural immaterial la Cordà de Paterna
  • A més de la declaració com a BIC, el decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda d'aquesta tradició festiva

El Ple del Consell ha aprovat el decret pel qual es declara Bé dInterès Cultural (BIC) immaterial la Cordà de Paterna.

L'enllaç de Paterna amb la cultura del foc té uns orígens antics i es troba àmpliament arrelada a través de la relació amb la pólvora. Es té constància de l'existència d'un polvorí a Paterna almenys des del segle XVIII i, de fet, la seua ubicació és transcendental per a la construcció i l'establiment del campament militar que, fins ara, s'assenta a Paterna.

El seu lloc de celebració és el tram del carrer Major comprès entre la plaça Major i el carrer Sant Antoni. Aquest lloc ocupa un espai de profunda repercussió i marcat simbolisme entre la població, atesa la seua especial ubicació al nucli històric de la localitat.

A més de la declaració com a bé d'interès cultural, el decret estableix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda del bé, que es concretaran a fer tasques d'identificació, descripció, estudi i documentació del bé.

Així mateix, s'han d'incorporar testimonis disponibles, amb suports materials, que en garantixquen la protecció i la preservació, així com per a la transmissió a generacions futures.

La gestió d'aquest bé immaterial correspondrà a l'Ajuntament de Paterna, el Consell Sectorial de la Cordà i la Comissió Tècnica del Foc, que seran els que decidiran sobre aspectes materials i immaterials, així com sobre el desenvolupament de l'esmentada manifestació cultural.

Pujar