elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Compromís per Paterna presenta una moció per la recuperació i valorada del Molí del Testar

Compromís per Paterna presenta una moció per la recuperació i valorada del Molí del Testar
  • Per a la formació es tracta d’un espai amb moltes possibilitats d’ús social, tant com a museu com a centre sociocultural

Compromís per Paterna ha anunciat hui que presenta una moció per tal de recuperar i fer valdre el Molí del Testar. “Parlem d’un indret molt interessant a tots els nivells; per una banda, perquè forma part de la nostra història, com a empremta del passat industrial de Paterna; i, per altra banda, perquè es tracta d’un espai amb moltes possibilitats d’ús social, tant com a museu com a centre sociocultural”, argumenta al respecte la portaveu de la formació Carmen Gayá.

Des de Compromís indiquen que “els molins de Paterna constitueixen un complex d’infraestructures hidràuliques d’aprofitament de la Séquia de Montcada al seu pas per Paterna. La de Paterna va ser una de les concentracions molineres més grans del País Valencià. A principis del segle XX produïen el 15% de la farina consumida a València. Van anar caient en desús a partir de la dècada de 1950 i en l’actualitat cap d’ells segueix en funcionament a excepció dels Molins de l’Escaleta i de Ferrando que s’han reconvertit en restaurants o salons de bodes”.

“Pràcticament, l’únic que queda d’en peus i en possibilitats reials de recuperació és el Molí del Testar, que va ser construït entre 1837 i 1840, i que ha rebut, junt amb altres molins, la qualificació de Bé de Rellevància Local. Al voltant del 2017 es va intervindre en el Molí per tal de millorar la coberta i tancar finestres i estructures obertes per evitar el deteriorament que semblava inevitable; i al mateix temps, es van redactar dos projectes, tant per a la consolidació total de l'estructura, com per a definir la museïtzació de l'indret, ja que conté maquinària en prou bon estat, que permetria reproduir el funcionament del molí”, assenyalen les mateixes fonts.

Carmen Gayá explica que “són estes raons per les que instem a l’ajuntament a redactar un projecte de rehabilitació i realçada del Molí del Testar per a convertir-lo en un museu i centre sociocultural i, per tant, que execute les obres necessàries per a portar endavant el projecte, buscant el finançament adient per a poder dur a terme tant la redacció del projecte com l’execució del mateix”, afirma per concloure la portaveu de Compromís.

Pujar