ALICANTE PROVINCIA | AGRICULTURA

Les jornades ‘Olis de Diània’ formaran a xicotets productors locals per tal d’aconseguir un producte diferenciat amb història, territori i oli de qualitat

ELPERIODIC.COM - 08/10/2019

Les jornades es celebraran el 25 i 26 d’octubre al Molí d’Alcosser de Planes

El divendres i dissabte 25 i 26 d’octubre es celebraran les primeres Jornades Formatives Olis de Diània destinades a xicotets productors i amants de l’oli d’oliva de les comarques centrals valencianes. Aquests emprenedors rurals i professionals relacionats amb aquest sector podran nodrir-se amb coneixements i crear sinèrgies que els ajuden a dinamitzar i donar a conéixer els seus productes de qualitat ‘premium’ -oli d’oliva verge extra-.

L'acte tindrà lloc al Molí d’Alcosser de Planes (El Comtat), actual seu de la Fundació Herbes del Molí. Les jornades són el resultat del treball del grup Olis de Diània. Les places són gratuïtes però limitades i seran admeses prèvia confirmació d’assistència al mail (galrma1420@gmail.com o al tfn. 653175532).

Les conferències

Les conferències o xerrades formatives es dividiran en dues sessions. El divendres 25 s’abordarà el Bloc Agroalimentari, mentre que el dissabte 26 serà el moment més tècnic, amb una jornada centrada en l’eleotècnica, la tècnica de la fabricació, la conservació i l’anàlisi de l’oli.

L’obertura de les jornades el divendres a les 16 hores comptarà amb la presència de la Directora General d’Innovació de la Generalitat Valenciana, Sonia Tirado. A continuació s’iniciarà la primera ponència a càrrec de Marta Cimas Hernando, Subdirectora de Relacions Internacional del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació que duu per títol ‘Sistemes Importants del Patrimoni Agrícola Mundial (les SIPAM) de la FAO’.

La següent conferència s’anomena ‘Seguretat Alimentària, requisit imprescindible en la producció per a la distribució convencional i de proximitat’, i la realitzarà Higinio Beneyto, responsable d’Inspecció Agroalimentària, CSP Alcoi, de la Conselleria de Sanitat i Salut Pública.

A continuació començarà la secció anonenada ‘El vincle del producte. Aportació a la producció de Diània i discussió’ on participaran l’escriptor i fotògraf Just I.Sellés, la periodista Clara Giner i el director de Microvinya, Celler de la Muntanya, Juan S. Cascant.

La jornada de divendres finalitzarà amb la xerrada de l’especialista en SocialMedia, Clara Soler sota el títol ‘No em venguis, conta’m una història’a Internet’.

Dissabte al matí la jornada tècnica abordarà diversos aspectes envers l’elaboració i fabricació d’oli amb taules rodones temàtiques amb professionals com el catedràtic de cultius llenyosos, Domingo Salazar, l’especialista en varietat d’oliveres, Isabel Cortés o la directora de ‘La Escuela Superior de Aceite de Oliva’, Susana Romera. L’objectiu és promoure el debat entre els assistents per tal d’aplicar la teoria a casos reals. Es parlarà de la caracterització de l’oli d’oliva; el cultiu de l’olivar i les varietats a Diània; la revisió de la recol·lecció, els transports, l’extracció i el packaging.

Les dues darreres ponències obriran nous temes de debat en el grup Olis de Diània ja que abordaran temes com la personalitat jurídica d’un grup de professionals heterogeni com és aquest grup, i la professionalització del personal implicat en els procesos d’obtenció d’oli. El president de GALRMA, Jose Manuel Bisseto tancarà les jornades.

Olis de Diània

El grup Olis de Diània va néixer a finals de l'any passat a ran de la seua participació a la III Festa de l'Oli d'Alpatró, a la Vall de Gallinera. Els productors pertanyen a zones rurals de les comarques alacantines de la Marina Alta, la Marina Baixa, El Comtat, l’Alcoià I l’Alt Vinalopó i de les valencianes ubicades més al Nord del Benicadell i Mariola. És a dir, la Safor, la Vall d’Albaida, la Costera i la Canal de Navarrés. Les varietats més utilitzades en l’elaboració del seu oli d’oliva verge extra són la Mançanella (Villalonga), la Blanqueta i l’Alfafarenca, autòctones i que defineixen el territori Diànic.

El Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant

Pel que fa al Grup d’Acció Local Rural Muntanya d’Alacant (GALRMA) cal destacar que aglutina als municipis més rurals de la Muntanya d’Alacant (de les comarques de l'Alcoià, l'Alt Vinalopó, El Comtat, La Marina Alta i la Marina Baixa). És una associació sense ànim de lucre que agrupa entitats publiques (58 ajuntaments) i privades (75 entitats sense ànim de lucre) dels territoris rurals amb la finalitat de desenvolupar accions en aquestes zones mitjançant el finançament del programa LEADER (Fons d'ajudes europees a projectes de desenvolupament rural innovador que s'integra en el Pla de Desenvolupament Rural de la Comunitat Valenciana). Les seues estratègies i actuacions estan enfocades al creixement intel·ligent, sostenible i integrador, i a la lluita contra el despoblament I abandonament rural.

MÉS FOTOS