elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Paiporta suspén les festes locals i destinarà el pressupost a ajudes socials

Paiporta suspén les festes locals i destinarà el pressupost a ajudes socials
  • La decisió compta amb el vistiplau de tota la corporació i de les principals associacions que participen en les festes

MÉS FOTOS
Paiporta suspén les festes locals i destinarà el pressupost a ajudes socials - (foto 2)

L'Ajuntament de Paiporta ha acordat cancel·lar definitivament les seues festes, que se celebren tradicionalment del 10 al 16 d’agost, dia de Sant Roc, per a preservar la salut i la seguretat de la ciutadania davant la crisi sanitària del coronavirus Covid-19. El pressupost previst es destinarà a ajudes socials per a les persones en situació de vulnerabilitat.
La decisió s’ha pres aquest dijous en una reunió presidida per l’alcaldessa, Isabel Martín, en la qual han participat els portaveus dels grups de la corporació i el regidor de festes, i després de diverses reunions telemàtiques entre àrees municipals, personal tècnic, així com de trobades amb les associacions implicades en la celebració de la festa. Així doncs, la cancel·lació compta amb el suport unànime de totes les persones i entitats implicades en la seua realització.

L’alcaldessa de Paiporta, Isabel Martín, ha afirmat que “en les circumstàncies actuals i amb la previsió que hi ha per als pròxims mesos, no es pot garantir la celebració segura de les festes”, i ha qualificat la decisió de “dura i difícil, però necessària”. Martín ha agraït la comprensió i la col·laboració de tota la corporació: “Aquest assumpte va més enllà dels colors polítics, totes i tots hem posat per davant allò més important, que és la salut de les paiportines i paiportins”, i ha refermat la posició del govern de “destinar tots els esforços que facen falta per a ajudar a les persones més afectades per la crisi”.

La vicealcaldessa, regidora de Cultura i portaveu del Grup Municipal Socialista, Maribel Albalat, ha manifestat que “hem pres aquesta decisió de manera coordinada entre Alcaldia, la Regidoria de Cultura i Festes, des de la responsabilitat i pensant en la salut i la seguretat de la població. Són moments durs i difícils per a tot el món i per això esperem que hi haja màxima comprensió entre paiportins i paiportines”. Albalat ha avançat que “des de l'àrea de Festes i Cultura ja s’està treballant en alternatives lúdiques i d'oci per a programar al llarg de l'estiu, des de la màxima prudència i sempre en espera de que es puguen donar les circumstàncies propicies”.

Per la seua part, el regidor de Festes, Vicent Ciscar, ha explicat que es tracta de “l'opció més assenyada. Lamentem profundament haver hagut de cancel·lar les nostres festes però ara el que toca és pensar en les persones i en ajudar-les”. Ciscar ha agraït a les entitats que han decidit renunciar a les seues respectives subvencions i destinar-les a actuacions en matèria de benestar social. “Aquest gest demostra que tenim una població molt generosa i solidària”, ha conclòs.

A més, el regidor d’Urbanisme i portaveu del Grup Municipal Compromís ha subratllat que “allò important en aquests moments és ajudar a les persones que tenen necessitats econòmiques bàsiques derivades d’aquesta situació excecpcional”, i tots els grups han entés que “era el més adequat concentrar els esforços de l’Ajuntament en no deixar a ningú enrere”.

Des dels grups de l’oposició, el portaveu del Partit Popular, Vicente Ibor, ha ressaltat “la generositat de les associacions que participen any rere any en la preparació de les festes patronals i el seu sentit de la responsabilitat en aquesta excepcional situació. La suspensió de les festes de Paiporta és una mesura consensuada i necessària. És el moment que tots aportem solucions sense prejudicis ideològics ni partidistes i per descomptat el nostre compromís amb la ciutadania està per damunt de qualsevol altra consideració".

El portaveu de Ciudadanos, Paco Estellés, ha afegit que el seu grup entén que “la seguretat de la població i la salut pública està per damunt de les nostres festes i costums. El moment que vivim exigeix sacrificis i aquest és un més. Agraïm a les agrupacions que s'encarreguen que les nostres festes siguen possibles, la renúncia a les seues subvencions, sabent que aqueixos recursos es destinaran a pal·liar la situació de molts paiportins i paiportines. Vindran temps millors en els quals podrem gaudir de les nostres festes patronals com tots i totes mereixem”.

Tant Clavaris del Crist com Clavariesses de la Mare de Déu d'Agost, Festers del Gos, Portadors de Sant Roc i Junta Coordinadora de Comparses de Moros i Cristians han coincidit amb l’opinió esgrimida des del consistori. En aquest sentit, el col·lectiu local de Moros i Cristians ha emés un comunicat anunciant que enguany no celebraran els actes que solen acompanyar a les festes locals i en el qual expressen la seua voluntat de continuar treballant per a fer de les Festes de 2021 les millors festes possibles.

A partir d’ara, l’Ajuntament de Paiporta posarà en marxa tots els mecanismes administratius pertinents per a realitzar una modificació pressupostària que permeta destinar els diners de les festes a ajudes socials. La quantitat podria rondar els 120.000 euros, segons apunten les primeres estimacions de les àrees de Cultura i Festes.

Pujar