elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El fumeral del Museu de la Rajoleria de Paiporta fa cent anys

El fumeral del Museu de la Rajoleria de Paiporta fa cent anys
  • Els membres de la corporació municipal han acompanyat al fill del seu mestre d’obra, Abelardo Martínez, per celebrar aquesta data tan significativa

MÉS FOTOS
El fumeral del Museu de la Rajoleria de Paiporta fa cent anys - (foto 2)
El fumeral del Museu de la Rajoleria de Paiporta fa cent anys - (foto 3)

El fumeral del Rajolar de Bauset, que fa part de l’actual Museu de la Rajoleria de Paiporta, celebra enguany el seu centenari.

Per a commemorar una data tan significativa la corporació municipal de l’Ajuntament de Paiporta ha acompanyat a Abelardo Martínez, fill del mestre d’obra i membre de la cèlebre família paiportina de mestres de fumerals dels ‘Ambrosios’.  

En una època de gran desenvolupament industrial els fumerals es convertiren en el símbol més comú d’aquest període. Aquesta xemeneia octogonal de 37 metres d’alçària forma part inconfusible del perfil de Paiporta des de fa ja un segle. Obra d’un jove Abelardo Martínez, de només 17 anys, i encomanat per Francisco Bauset i Teresa Masiá per a la fàbrica de rajoles i teules El Pilar, més coneguda com a ‘Rajolar de Bauset’, es va convertir en el primer fumeral del paiportí.

Des de l’any 2000 el fumeral forma part del conjunt fabril transformat en el Museu de la Rajoleria, espai cultural de convivència, museu etnològic i memòria viva de Paiporta.

Pujar