Castellano

Oropesa debat sobre la regeneració del litoral amb un ampli cartell d'experts: consulta el programa del congrés

Oropesa debat sobre la regeneració del litoral amb un ampli cartell d'experts: consulta el programa del congrés
  • La consellera Salomé Pradas inaugurarà esta tercera edició en una clara mostra de suport de la Generalitat a la problemàtica de la costa valenciana

Esta setmana, Orpesa reunirà un important nombre d'experts en geografia, dinàmica del litoral, meteorologia, medi ambient i ordenació del territori per a abordar les solucions i reivindicacions per a la regeneració de les costes.

El Congrés per la Regeneració de les Costes Espanyoles ‘Cada gra d'arena compte’ arriba a la seua tercera edició i ho fa, com ja els va avançar elperiodic.com, amb el suport al més alt nivell de la conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, després de la confirmació -ara sí- de la consellera de l'àrea, Salomé Pradas, que serà l'encarregada d'inaugurar estes jornades el divendres 20 d'octubre.

Esta cita converteix al municipi castellonenc en el fòrum de les reivindicacions i solucions per a aconseguir frenar la regressió que afecta tant les platges del litoral nord d'Orpesa -Morro de Gos i Amplàries- com a les d'altres tants municipis de les costes espanyoles, especialment en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. I que, tal com ha manifestat l'alcaldessa d'Orpesa, Araceli de Moya, “cada vegada compta amb més interés i suport, com demostra que Salomé Pradas, Consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori de la Generalitat Valenciana siga l'encarregada d'inaugurar estes jornades el divendres 20”. Per part seua, Vicente Martínez Mus, Director General de Costas, Ports i Aeroports del Consell intervindrà a l'inici de la sessió del dissabte 21.

El programa del congrés es pot consultar ací:

Es podrà seguir a través de YouTube

En la tercera edició del Congrés per la Regeneració de les Costes d'Orpesa, que es retransmetrà en línia a través del canal  de YouTube de l'Ajuntament d'Orpesa.

Experts i empreses que participaran en este congrés

El programa d'enguany compta amb la participació de prestigiosos professionals de diferents disciplines: José Serra, catedràtic de Ports i Costas de la UPV de València; Jorge Guillén, investigador de l'Institut Ciències de la Mar del CSIC; José Miguel Viñas, físic i meteoròleg; José Manuel Peña Olivas, Conseller Tècnic d'Estudis Ambientals del CEDEX; Salma Cantos, advocada especialitzada en Dret Públic i professora d'Urbanisme de la UPV de València i Santiago González Varas, catedràtic de Dret Administratiu de la universitat d'Alacant.

També hi haurà espai per a conéixer les aportacions d'empreses d'enginyeria que han participat en estudis per a la regeneració del litoral com és el cas de Ingemed, i companyies que desenvolupen solucions per a frenar la regressió, com Hope & Effort, amb seu a Torreblanca. Així mateix, tant empresaris com hostalers d'Orpesa, així com l'hotel Servigroup Hotel Koral Beach aportaran també les seues perspectives, perquè, com ha assenyalat Isabel Moya, regidora de Platges d'Orpesa, “com en els dos anys anteriors l'objectiu és abordar les conseqüències de la regressió del nostre litoral tant des del punt de vista mediambiental com pel cost el cost econòmic i social que suposa, perquè cada gra d'arena compta i no hi ha temps que perdre”. 

Referent a això, en esta edició, de nou, intervindran plataformes ciutadanes que exposaran, la jornada del dia 21, les seues reivindicacions per a la regeneració de les platges dels seus municipis, amb la participació de Manuel López, fundador de SOMOS Mediterrània, així com les plataformes Morro de Gos, Salvem els platges al Sud de Gandia i les associacions de veïns de platja Els Deveses i per a la Defensa de les platges nord de Dénia.

Ajuntaments participants

A més, igual que en les dues edicions anteriors, Orpesa té com a objectiu ser el punt de trobada d'administracions, municipis afectats per la regressió dels seus litorals, així com de la societat civil. Fins al moment, han confirmat la seua participació en este congrés alcaldes i representants dels municipis d'Almassora, Benicàssim, Borriana, Moncofa, Torreblanca i Xilxes. També intervindran altres municipis de la Comunitat Valenciana, com Canet d´en Berenguer, Marenys de Barraquetes, Sagunt i Calp.

Així, Araceli de Moya ha assenyalat que “la regeneració de les costes és una prioritat inajornable en el qual tots els que estem implicats hem de sumar sinergies i remar junts. I referent a això, en este congrés anunciarem una important iniciativa, perquè això és una carrera de fons en la qual tots hem de guanyar”

Pujar