Castellano

De Moya, alcaldessa d'Oropesa: “Apostem per la indústria verda per a solucionar l'estacionalitat, un problema endèmic"

De Moya, alcaldessa d'Oropesa: “Apostem per la indústria verda per a solucionar l'estacionalitat, un problema endèmic"
  • És l'única alcaldessa de Ciutadans de la província de Castelló, una autèntica supervivent, després de pactar amb PP i Vox

Araceli de Moya ha aconseguit revalidar l'alcaldia per a Ciutadans a Oropesa, sent l'única alcaldessa de la formació taronja a la província de Castelló, gràcies a un pacte amb PP i Vox, després d'una legislatura en la qual va arribar a un pacte amb el PSOE.

Després d'unes negociacions complicades, l'alcaldessa d'Oropesa va canviar de socis de govern amb els quals assegura que les negociacions van ser més fluides.

La primera meitat de la legislatura serà qui ostente l'alcaldia que cedirà a Rafael Albert (PP) els dos últims anys de mandat.

Única alcaldessa de Ciutadans a la província de Castelló després de les eleccions del 28 de maig. Es considera una supervivent?

Així em veuen els altres. Jo em veig com una lluitadora que sempre isc a guanyar, després la ciutadania em deixa on em deixa, però des de fora els que em coneixen em veuen com una supervivent.

Ha sigut complicat mantindre's sobretot tenint en compte l'última legislatura amb un govern de coalició amb el PSPV-PSOE i la tendència nacional de Ciutadans?

Pense que la campanya es va portar bé però depén de com ho porten els altres o la situació política del país. La ultima setmana de capes vaig notar un cert canvi en la població, com va respondre quan inaugurem la seu amb més de cent persones secundant, notaves aqueix compromís. Però es va parlar molt en clau nacional i s'ha votat en clau nacional. S'ha votat PP, PSOE i Vox, que està de moda.

El pacte amb el PSOE, malgrat tindre els dos últims anys era un 5-2, ells han rendibilitzat el treball fet per l'equip de govern.

I les sigles de Ciutadans, si penses en clau nacional, estaven molt tocades. I ací han votat a la persona, per això la campanya s'ha enfocat en clau personal. Però si la lectura es fa en clau sigles o nacional, per molt que potencies, et quedes amb la teua gent, amb els quals són incondicionals, els meus i els que haja aportat la resta de la gent de la llista.

Després d'una legislatura amb PSOE, has optat per un acord amb PP i Vox. Com han anat les negociacions i què t'ha portat a decantar-te amb la dreta?

Han sigut molts punts a tindre en compte. El PSOE no va portar les negociacions bé. Va haver-hi bastants errors d'estratègia. Ells confiaven, dit en premsa, a reeditar el pacte. I si ho reedites, hi ha poc a discutir, sol serrells.

Es va començar per reeditar el pacte, dit per ells, i es va passar a no voler oferir res, només una regidoria, la que jo volguera. I després es va llançar a la premsa que jo havia trencat les negociacions, la qual cosa és absolutament fals. No vaig trencar res, soc una persona que lluita fins a l'últim minut. De fet en la legislatura anterior ens van sobrar crec que van ser 40 minuts abans del ple. No soc una persona que dos dies abans trenque res, ni tan sols per escenificar.

A més, jo no portava les negociacions personalment. La persona que en la qual fava delegueu-ho, igual que María Jiménez, mai es van alçar de la taula. De fet, María Jiménez va voler que ens sumàrem les dues a les negociacions però li vaig dir que em comentaven que no es movia gens des del principi, i si no hi ha canvi, per a què anava a anar. Li vaig demanar que parlara amb la seua gent i si feia una proposta en la qual continuàvem avançant, que m'avisara.

Quina era la proposta del PSOE per a reeditar el pacte?

María Jiménez alcaldessa i jo la regidoria que volguera. Quedem a parlar i de sobte ens trobem en premsa amb què Ciutadans havia trencat les negociacions. Jo crec que no procedia. Igual era una manera de pressionar.

Crec que buscaven que si no arribàvem a un acord dinamitar les possibles negociacions amb el PP. I si no arribàvem a un acord, governava la llista més votada, que era la del PSOE.

Com han sigut les negociacions amb PP i Vox?

Ha anat molt fluid. No es va signar res fins a molt avançant el divendres, sobre les 21.00 hores. Després la reacció -per part del PSOE- va ser de parlar i reeditar el pacte, però ja era tard. No volia repetir això d'estar fins a l'últim minut de si es feia un acord o no. perquè la legislatura anterior ho havíem patit, és un estrés brutal. No saps què passarà. Jo veia a gent patint. És una sensació d'incertesa i si es pot arribar a un acord millor, però allò es va anar torçant.

Després també hi ha altres qüestions. Han sigut més generosos aquest equip de govern que hem format. I després he valorat que si Diputació és blava, Generalitat és blava i el Govern d'Espanya, ja veurem, però també hi ha una tendència, què fem ací a contra peu?

Hi ha deu projectes que em preocupaven molt i els signem en el pacte. Que jo vull que siguen prioritaris per als tres partits com la construcció de la residència de majors, el centre mèdic, que estan començats però ací no ha arribat un duro.

Confies que amb el canvi de govern tot vaja més fluid?

Clar, per descomptat. La política és així de puñetera. No m'agrada, però cal veure. Llamas i igual no et rep ningú o passes a ser un projecte no prioritari.

Però en conselleria ara també estan més en la línia que han defensat ells amb la protecció de les platges, que estarà per veure, crec que tindrem un avantatge, que serà millor per a Oropesa.

Parlant de la costa, en quin punt està l'estudi de regeneració del litoral?

Nosaltres vam fer la nostra part que era fer l'estudi, que no deguérem haver-lo fet. Demanem la delegació de competències i es va fer per anar forçant, es va licitar, ens van donar alternatives i solucions. I ara el ministeri hauria de triar quina proposta li sembla més adequada i dotar-la econòmica.

Han consignat 90.000 euros i han licitat ells un altre estudi. I dues setmanes abans de les eleccions ens reunim a Madrid i ens van dir que anaven a fer un altre estudi que complemente alguns aspectes que han demanat des del CEDEX.

Amb tots dos estudis veurem quina opció hi ha.

En quin punt està el tancament de la Illeta?

És una obra menor, de manteniment. En la part de dalt no canvia, però en el fons hi havia una formació rocosa que tapava un forat. Això es va tapar en els 90 i a partir de llavors es va començar a generar platja. Costas no ho acaba de veure, però com l'obra és de xicoteta munta i si és que sí i estem encertats els veïns, demanem que ens deixen fer-ho.

Però en Costas van dir que faltava fer un informe ambiental que era competència de Madrid, assumint que si, i el van sol·licitar per un procediment simplificat. Fa més d'un mes i tal vegada estem més prop de tindre l'informe per a veure com fer les obres.

Quan arribe i ens diga com es farà l'obra i ens autoritze, es farà. I esperem que servisca d'alguna cosa. Jo estic convençuda que sí.

Quina repercussió econòmica pot tindre que les platges no estiguen adequades?

Econòmica no excessiva perquè els que venen ací tenen les seues propietats, però clar pot ser que persones que estan buscant un hotel, si veuen que les platges no estan en condicions o pensen que no hi ha tanta arena, igual es plantegen una altra destinació turística. Això ho veurem a bou passat.

En 2022 va haver-hi un impacte econòmic de més de 40 milions d'euros, una quantitat espectacular i hem batut rècord quant a impacte econòmic.

Quant millor estiguen les platges, millor ho podem vendre. El turisme és el nostre principal motor econòmic. Per això, els recursos naturals cal barallar-los al màxim.

En l'última reunió que vam tindre, el ministeri va reconéixer que la platja Morro de Gos, que està en una situació d'inestabilitat, que a qualsevol temporal que ve te l'exhaureix.

Amb Els Amplàries ho veuen diferent. Allí no hi ha hagut platja, sinó vinyes fins a la mar, però amb els apartaments es va crear una platja que al no ser natural, cal intervindre per a generar.

Però com a municipi turístic ho veig igual, cal atendre les necessitats d'un municipi turístic i costaner.

Quines prioritats vols traure aquesta legislatura?

Residència de majors, centre mèdic, la regeneració de les platges o construcció d'un centre tecnològic i ampliació-finalització del polític industrial La Catalaneta.

A Oropesa el polígon industrial és d'indústria verda. En ser turístic no pots posar una cementera, nosaltres l'hem enfocat per la tecnologia, la investigació i la innovació.

Tenim un conveni amb la Càtedra de Juan Carda d'investigació de materials ceràmic i ací podrien vindre empreses o startup que treballen el disseny, la investigació, la tecnologia o la innovació.

Amb diverses empreses solucionaríem un problema endèmic: l'estacionalitat. Com molts municipis turístics vivim de la temporada d'estiu. Antigament es vivia de Setmana Santa a octubre, però ara la gent no té tantes vacances.

La clau està entre el turisme i fomentar l'ocupació de qualitat de tot l'any. Aqueixos són els reptes majors que tenim entre mans.

Què li demanarà a Marta Barrachina quan siga presidenta de la Diputació de Castelló?

A final de la legislatura, Ciutadans va negociar l'acord dels pressupostos perquè Diputació finançara l'avantprojecte del centre tecnològic i el projecte del centre d'estudis agraris i aula natura, que ja tenim l'estudi fet.

M'agradaria rescatar aqueix compromís i que el compliren, per a fer aqueixa primera oficina tècnica i assumir projectes per a buscar projectes europeus i arrancar. Tindre un suport per a començar a treballar. És més important el contingut que el continent.

Com es gestiona un municipi que passa de tindre uns 10.000 habitants empadronats a multiplicar-los per 10?

És complicat, però posant tots de la nostra part es pot fer. A partir de Setmana Santa s'incrementa la població mes a mes. Els recursos en alguns aspectes si els podem augmentar, però en uns altres tenim plantilles fixes com la Policia Local que les reforcem amb hores extra o doblegar torns. La plantilla fa un esforç perquè a l'estiu a més de que hi ha més gents, hi ha esdeveniments.

Demanaré a la Generalitat Valenciana que done solució als municipis costaners que augmentem la població i amb plantilla xicoteta a l'estiu, a vegades, tenim problemes.

En altres serveis com a neteja o recollida de fem, vas jugant perquè hi ha temporada baixa, mitjana o alta.

Pujar