Castellano

La Illeta d'Oropesa podria tancar-se en el primer trimestre de 2023

La Illeta d'Oropesa podria tancar-se en el primer trimestre de 2023
  • Els veïns de Morro de Gos se sumaran a afectats de tota Espanya en una protesta enfront del Congrés

El tancament de la Illeta d'Oropesa cada vegada està més prop de ser una realitat, després de les últimes reunions mantingudes amb Costas per a cercar una solució a la pèrdua d'arena de la platja de Morro de Gos.

Sobre aquest tema, la tinenta d'alcalde d'Oropesa, María Jiménez, s'ha reunit aquesta setmana amb els representants de la plataforma en defensa de la platja de Morro de Gos, encapçalats per Elena Sánchez, per a tractar l'avanç de la seua tramitació.

Sánchez explica que “segueix avant el projecte de tancament del canal de la Illeta”, una obra que sufragarà el consistori castellonenc.

“L'Ajuntament està ajustant el projecte als requeriments de Costas perquè puga rebre totes autoritzacions necessàries”, indica Sánchez, que creu que “quan estiguen totes les autoritzacions tramitades es podrà executar ràpidament” pel que “amb sort estarà a la fi de gener i, si hi ha retards en els tràmits, al març”.

D'altra banda, des de la plataforma insisteixen en la necessitat de què conste en acta el tractat en l'última reunió entre la direcció general de Costas i l'Ajuntament. Sobre aquest tema, Sánchez explica que “s'estan concretant amb exactitud en quins termes seran plasmades aquestes qüestions sobre les actes”.

Així, demanen que es plasme en una acta el que es va verbalitzar en la reunió entre la Direcció General de Costa, l'Ajuntament d'Orpesa i membres del centre Cedex, on es va avalar el tancament de la Illeta i es va fer patent el compromís d'iniciar el projecte per a la regeneració de les platges del nord d'Oropesa, és a dir, un nou estudi per a cercar la fórmula amb la qual regenerar aquestes platges.

Manifestació davant el Congrés dels Diputats

Mentrestant, els veïns de Morro de Gos es tornaran a manifestar el gener vinent contra la Llei de Costas i les partions que preveu en les propietats afectades pels temporals marítims.

Ho faran acompanyats de veïns de tot el litoral espanyol en la manifestació convocada per la plataforma ‘Mediterrània’ enfront del Congrés dels Diputats el pròxim 21 de gener, a la qual s'uniran afectats d'altres zones com Galícia, Santander o Balears.

D'altra banda, els veïns de Morro de Gos esperen que el president de la Generalitat, Ximo Puig, puga visitar la platja i comprovar el seu estat en una pròxima visita al municipi, al mateix temps que lamenten que no hagen pogut reunir-se personalment amb ell per a tractar la qüestió.

Què és la Illeta?

L'any 1995, i amb l'objectiu de frenar la regressió de la platja de Morro de Gos, es va construir una barrera de blocs de pedra que unia aquesta illa amb la punta del cap, la qual cosa permetia fer de barrera i frenar en part la pèrdua d'arena.

En general el corrent de la mar és de nord a sud, per la qual cosa, en instal·lar una barrera, l'arena s'acumula contra aquesta. Un fenomen que és ben visible al nord de tots els ports del territori valencià.

No obstant això, el temporal Gloria va trencar aquesta barrera artificial, per la qual cosa l'arena torna a “escapar-se” pel canal que hi ha entre l'illa i el cap, la qual cosa no permet recuperar-se a la platja. És per això que una de les solucions per a salvar la platja podria ser tornar a tancar la Illeta, juntament amb les aportacions d'arena.

Pujar