Castellano

Descobert un retaule inèdit del segle XVI en els fons museístics de la Catedral d'Oriola

Descobert un retaule inèdit del segle XVI en els fons museístics de la Catedral d'Oriola
  • El retaule es podrà contemplar aquesta setmana en el Claustre del Museu Diocesà d'Art Sacre d'Oriola

MÉS FOTOS
Descobert un retaule inèdit del segle XVI en els fons museístics de la Catedral d'Oriola - (foto 2)
Descobert un retaule inèdit del segle XVI en els fons museístics de la Catedral d'Oriola - (foto 3)
Descobert un retaule inèdit del segle XVI en els fons museístics de la Catedral d'Oriola - (foto 4)

Els investigadors de la Universitat de Múrcia i del Museu Diocesà d'Art Sacre d'Oriola, els doctors Gemma Ruiz Ángel i Mariano Cecilia Espinosa i els doctorands Pablo López Marcos i Samuel Nortes Pérez, pertanyents a l'equip d'investigació del Dr. Manuel Pérez Sánchez (Universitat de Múrcia) i al CEARTUM, (Centre d'Expertizaje d'Obres d'Art de la Universitat de Múrcia), han identificat i relacionat diferents elements artístics que es trobaven dispersos punt en el Museu d'Art Sacre d'Oriola, en els magatzems del centre museístic i en la Catedral d'Oriola, per a determinar que formaven part d'un retaule inèdit renaixentista, la cronologia precisa del qual se situa a la fi del segle XVI.

En concret, s'han localitzat la cornisa del retaule -ricament pintada i orada-, dues columnes corínties daurades i policromades, el banc del retaule on es representen a Santa Teresa de Jesús, Sant Antoni de Pàdua, Sant Martí Obispo, Sant Cayetano o Santo Domingo de Guzmán, dues taules laterals del conjunt en les quals es van pintar a diferents santes i sants, una taula central dedicada a l'Anunciació de María, i part de la rematada de l'àtic, on es mostra pintat a Déu pare.

Actualment, es treballa en la cerca de documentació relativa a la seua autoria les similituds de la qual amb altres retaules de la regió de Múrcia, com el retaule de l'església de Santiago de Jumella (1582), emparenten l'obra descoberta amb el treball dels escultors Ayala i amb la pintura d'Artus Fumall. El valor històric, artístic i cultural del conjunt, al costat de l'escassetat de peces conservades d'aquest moment històric en el sud-est espanyol fan que aquesta troballa siga de gran rellevància per a conèixer millor l'art de la pintura del Renaixement en el nostre territori.

La troballa s'exposarà durant aquesta setmana, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Museus 2021 en el Claustre del Museu Diocesà d'Art Sacre d'Oriola on podrà ser visitat pel públic interessat.

Pujar