Castellano

Cultura inicia l’expedient per a declarar BIC immaterial el Cant de la Passió d’Orihuela

  La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha iniciat la tramitació per a declarar bé d’interés cultural immaterial el Cant de la Passió d’Orihuela.

  El Cant de la Passió d’Orihuela constitueix una singular manifestació musical representativa i valuosa de la cultura tradicional valenciana, amb un fort component de tradició oral. Entre els valors identificables, destaquen els d’ordre històric, artístic, musicològic i etnològic.

  El Cant de la Passió forma part de la Setmana Santa d’Orihuela, una de les més rellevants de les que se celebren al territori valencià. La solemnitat de les processons es veu potenciada per l’eco nocturn d’uns cors masculins que transmeten emoció i conviden a l’arreplegament.

  S’ha anat executant ininterrompudament per grups de cantors masculins no professionals, generació rere generació, des del segon quart del segle XIX. El seu arrelament en la cultura local entronca amb les manifestacions públiques de religiositat popular de caràcter penitencial desenvolupades des de l’inici del segle XV. El seu antecedent immediat es troba en el gran desenvolupament del culte de la Passió i la Setmana Santa característic de la Contrareforma catòlica impulsada pel Concili de Trento. El valor musical es basa en la cultura musical eclesiàstica, des de la monodia gregoriana fins a la polifonia renaixentista i barroca.

  El Cant de la Passió constitueix un element primordial definitori de la identitat de la comunitat local i dels grups de portadors, Cantores de la Pasión i Cantores de la Primitiva Pasión ‘Federico Rogel’. Així mateix, forma part de l’entramat cultural que sustenta a escala comarcal supracomunitària la identitat hortolana de la Vega del Segura, expressió viva del procés de rearticulació cultural impulsat pels processos de repoblació posteriors a les epidèmies de pestes que van impactar Orihuela en 1648 i 1678.

  La sol·licitud de la declaració del Cant de la Passió d’Orihuela va ser instada de consens per l’Ajuntament d’Orihuela i les dues entitats que sostenen la manifestació cultural: Grupo de Cantores de la Pasión i Grupo de Cantores de la Primitiva Pasión ‘Federico Rogel’.

  Resolució en el DOGV: <https://dogv.gva.es/datos/2019/04/17/pdf/2019_3710.pdf?platform=hootsuite>.

  Pujar