elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Una tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent ha cooperat durant un mes a Bolívia

Una tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent ha cooperat durant un mes a Bolívia
  • Carla Ballester, pedagoga de l’Ajuntament d’Ontinyent, ha participat en la 10a edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat

  • La tècnica ha estat rebuda per Paula Soler, regidora de Cooperació Internacional del consistori ontinyentí, i interlocutora entre la localitat i el Fons, per a valorar la seua estança tècnica

El Fons Valencià per la Solidaritat està executant la 10a edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” a través del qual una tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent -entitat local sòcia del Fons- ha estat seleccionada i ha realitzat durant el mes d’agost voluntariat internacional mitjançant la cooperació tècnica a Bolívia, d’acord amb una assistència tècnica -centrada en la igualtat- sol·licitada des del mateix país del sud.

La tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent que ha participat en el projecte del Fons Valencià en la present edició del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” -i que se suma a altres 9 persones treballadores de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana participants del programa- és Carla Ballester Bordera, pedagoga i agent d’igualtat.

Carla Ballester té una extensa formació en l’àmbit educatiu i de la igualtat, i actualment és pedagoga a l’Ajuntament d’Ontinyent, on, entre altres és coordinadora del Programa Corresponsables per la Igualtat, de la Ludoteca Municipal i del Programa d’Itineraris Integrats per a la Inserció Sociolaboral de Persones amb Risc d’Exclusió Social. Carla, durant el seu període de cooperació tècnica a Bolívia, ha col·laborat amb l’ONGD Centro Juana Azurduy (ubicada a Sucre, capital boliviana) en l’apoderament de dones del Departamento de Chuquisaca amb l’objectiu d’incrementar la seua incidència política i social en el desenvolupament del seu territori, i, per tant, aportar a la igualtat de gènere i d’oportunitats.

La tècnica de l’Ajuntament d’Ontinyent, junt amb les altres persones seleccionades en el projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” va realitzar una jornada formativa i de convivència, prèvia al període de cooperació tècnica en el sud, i va saber amb detall i de manera individualitzada les característiques de la seua assistència tècnica. A més, va conéixer de primera mà experiències de darreres edicions i es va formar, entre altres, al voltant del sistema de cooperació internacional al desenvolupament descentralitzada des de l’àmbit local, incidint en el model de la cooperació tècnica. De manera subsegüent a l’estança tècnica al país del sud, Ballester ha de realitzar accions de sensibilització al voltant de la cooperació internacional al desenvolupament municipalista i del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”.

La regidora de Cooperació Internacional de l’Ajuntament d’Ontinyent i interlocutora entre el Fons i la capital de la Vall d’Albaida, Paula Soler -junt amb el gerent del Fons Valencià, Esteve Ordiñana, i el tècnic de l’entitat Toni Gisbert-, ha rebut a Carla Ballester per tal de fer una valoració posterior a l’acció de cooperació municipalista. Soler, ha indicat “la importància de generar vincles directes de col·laboració entre els països del nord i els del sud” amb l’objectiu de “generar i compartir experiències i coneixements enriquidores per a ambdues parts”. A més, la regidora ha ressaltat “la rellevància de projectes com “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons per a treballar de manera descentralitzada i directa des de l’àmbit local per un desenvolupament humà, just i sostenible”.

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària”, 10 edicions i 100 assistències tècniques

El projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” del Fons Valencià per la Solidaritat compleix aquest any 10 edicions, amb la finalitat general d’enfortir les aliances municipalistes entre el nord i el sud, i crear xarxes d'intercanvi i transferència de coneixements entre les entitats locals sòcies del Fons Valencià i les contraparts del sud amb les quals el Fons desenvolupa projectes de cooperació internacional al desenvolupament. El projecte va nàixer l’any 2012, havent-se d’aturar els anys 2020 i 2021 a conseqüència de la pandèmia provocada per la COVID-19.

Els objectius generals del projecte “Especialista Municipal Voluntari/ària” són els de crear una consciència solidària i cooperativa entre les persones voluntàries que participen, prestar assistència tècnica especialitzada en municipis i entitats dels països del sud -contraparts del Fons-, i obrir un espai de participació directa en terreny per a les entitats locals sòcies del Fons en projectes de cooperació internacional al desenvolupament que està executant l’entitat. També es pretén afavorir la creació d’espais de participació, intercanvi i transferència de coneixements entre municipis de la Comunitat Valenciana i localitats de països del sud, sensibilitzar a les persones voluntàries sobre la realitat dels municipis del sud i sobre la importància de la cooperació internacional al desenvolupament descentralitzada des de l’àmbit local, així com apoderar al personal tècnic sobre la importància dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Les nou edicions realitzades en els anys anteriors han comptat amb un total de 90 assistències tècniques dutes a terme per persones tècniques de diferents ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana membres del Fons, les quals han acomplit projectes de cooperació tècnica en diferents ajuntaments i entitats de països del sud, impulsant, per tant, un desenvolupament humà, just i sostenible. A aquestes 90 cooperacions tècniques de les darreres edicions s’uneixen les 10 de la present desena edició, sumant un total de 100 assistències realitzades junt amb més de 25 contraparts diferents de Bolívia, l’Equador i El Salvador. Les valoracions del Fons, de les persones tècniques voluntàries i de les contraparts del sud s’alineen, considerant com a molt positives i amb una elevada incidència les nou edicions ja executades del projecte.

El Fons Valencià per la Solidaritat, l’associació per la cooperació internacional i l’educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l’associació d’entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d’educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 143 entitats locals valencianes sòcies (134 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l’Equador, Bolívia i El Salvador, així com en països en situacions d’emergència. Així mateix, executa projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

La relació entre els municipis del sud i el Fons és definida per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l’absorció mútua de coneixements i experiències.

 

Pujar