elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent presenta “els taulells del Contrabando” per promocionar l’acte fester

Ontinyent presenta “els taulells del Contrabando” per promocionar l’acte fester
  • La regidora Àngels Muñoz i el president de Festers Vicent Pla Vaello presenten uns taulells de ceràmica que es col·locaran als punts on es declamen els versos

Les Comparses de Marineros i Contrabandistas d’Ontinyent protagonitzen durant la Setmana Gran el tradicional “Contrabando”, un acte de els festes de Moros i Cristians que des d’aquest any comptarà amb uns taulells de ceràmica que es col·locaran en els punts on es declamen els versos, a  3 façanes dels carrers Gomis i Maians i a 1 ubicada a la Plaça Major.

La regidora de Festes i Tradicions, Àngels Muñoz junt al president de la Societat de Festers, Vicent Pla Vaello i representants de les comparses Marineros i Contrabandistas, així com el dissenyador del taulell, Gonzalo Gironés, presentaven al Museu Fester d’Ontinyent la iniciativa que té com objectiu "promocionar i donar un impuls a l’acte del Contrabando". En aquest sentit, la regidora destacava que "l’acte de Contrabando és un acte molt important i tradicional dintre de la festa morocristiana, que al afegir aquest element ara permetrà donar a conèixer la història d’aquest acte durant tot l’any".

Per la seua part, Vicent Pla Vaello, explicava que els taulells es col·locaran aquest dijous perquè "durant la celebració del primer acte de les festes com és la Publicació puga ser gaudit tant per la ciutadania com pels festers". Així, el president incidia que l’acte del Contrabando "és una de les representacions més emblemàtiques de la nostra Festa, i estos taulells busquen, a més de donar-li un impuls a l’acte i que el public sàpiga que no es celebra sols a la plaça Major, sinó que també transcorre pels carrers de Gomis i Maians, que es convertisca en un reclam turístic per a que durant tot l’any, veïns i visitants puguen conéixer que el quart dissabte d’agost per ahi transcorre un dels actes més arraigats a la Festa de Moros i Cristians d’Ontinyent".

El disseny dels taulells s’ha realitzat seguint els els estàndards estètics, cromàtics i compositius propis de la ceràmica valenciana dels segles XVIII i XIX. Tant les figures que apareixen com els elements decoratius parteixen de models documentats en el llibre “La taulelleria valenciana dels segles XVII, XVIII i XIX a la Col·lecció de la Fundació La Fontana” d'Ignasi Gironés, però adaptant-los a les indumentàries actuals de les comparses.
La producció ha estat realitzada per la “Fábrica-Museo de José Gimeno Martínez”. Per a este cas s'ha optat per reproduir digitalment el disseny sobre el taulell amb el posterior esmaltat i cocció mitjançant les tècniques artesanals.

Des de la Societat de Festers explicaven que el text oficial del “Contrabando” consta de dos-cents sis versos d'art menor (cent vint-i-sis declamats pel Contrabandista i huitanta pel marinero), compleix la seua funció de parlament popular i provocador de gatzara en l'espai obert del nostre carrer i plaça Major, on s'utilitza l'exageració gestual i el crit per a arribar, teatralment, a espectadors i oïdors.

Pujar