24 de novembre de 2020 24/11/20

Ontinyent inicia el procés de participació previ a la redacció del seu nou Pla de Residus

Ontinyent inicia el procés de participació previ a la redacció del seu nou Pla de Residus - (foto 1)
  • Sayo Gandia destaca el caràcter pioner d’un procés repartit en 4 fases que inclourà des del proper dimarts tallers als diferents barris

Al voltant de mig centenar de persones participaven aquest dijous a Ontinyent en la primera de les activitats del procés de participació previ a la redacció del nou Pla de Residus de la ciutat. Un procés que la regidora de Sostenibilitat, Sayo Gandia, destacava com a “pioner”, i que convertirà a Ontinyent en un dels primers municipis espanyols de tamany mitjà en implantar integralment la recollida selectiva de residus porta a porta. Gandia destacava que “encetem un camí importantíssim que ens permetrà adaptar-nos a la normativa europea, estatal i autonòmica, i volem fer-ho de manera participativa, escoltant a la ciutadania i tenint en compte la casuística de cada barri”, explicava.

En la jornada de presentació d’aquest procés, que tenia lloc a l’edifici de la Societat de Festers, participaven tècniques especialistes de l’empresa encarregada de la redacció del Pla i representats de l’empresa que es farà càrrec dels taller participatius i de la dinamització d’aquest procés, que es preveu finalitzar en gener de 2021. La jornada suposava l’inici de la primera de les 4 fases previstes al procés, una fase informativa, per apropar a la ciutadania el plantejament del pla i la situació de la recollida selectiva de residus a la ciutat.

Des de la propera setmana s’obri una segona fase participativa, on es duran a terme tallers als barris, el primer dels quals tindrà lloc el proper dimarts a les 19:00 hores al Palau de La Vila, sent necessària la inscripció prèvia en un enllaç accessible des de la web municipal www.ontinyent.es o cridant al telèfon 962918200 (extensió 232). Els tallers, de dues hores de durada, tindran una primera part per replegar aportacions i una segona on s’abordarà la viabilitat de les propostes a cada barri. En esta fase també es faran entrevistes amb actors “claus” en la gestió de residus i qüestionaris a veïns i veïnes.

La tercera de les fases serà una fase consultiva que replegarà les dades de la fase anterior per prioritzar les actuacions considerades més importants, i finalment una fase de retorn per repassar, explicar i posar en comú amb la ciutadania la informació replegada.

Entre les persones assistents van haver representants de col·lectius ciutadans i associacions veïnals, així com la nova gerent del Consorci de Residus V5, Elba Montés, qui destacava com a “òptim” el plantejament d’Ontinyent com a punt de partida a un procés “que portarà a la ciutat a fer allò que considerem que és millor en parlar de recollida de residus”, concloïa.

Pujar