elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Ontinyent aprova el pressupost més inversor de la seua història

Ontinyent aprova el pressupost més inversor de la seua història
  • La regidora d’Hisenda destaca l’impacte dels 11’2 milions d’euros en subvencions aconseguides de Generalitat Valenciana, Diputació, Unió Europea i Govern d’Espanya

El Ple de l’Ajuntament d’Ontinyent ha aprovat aquest dijous el pressupost municipal per a l’any 2022, el més quantiós de la història de la ciutat, amb 45.155.662 euros, i també amb rècord a l’apartat d’inversions, prop de 17 milions d’euros, dels quals 11’2 estan aportats per altres administracions. Els comptes municipals han eixit endavant amb el suport dels 17 regidors i regidores de La Vall Ens Uneix, l’abstenció dels 2 edils de Partit Popular i el vot en contra dels 2 de Compromís.

La regidora d’Hisenda, Natàlia Enguix, incidia en que aquest pressupost, que creix en un 8’54% respecte a l’any anterior, “és un pressupost fortament inversor i expansiu per fer front als moments d’incertesa amb garantíes gràcies a l’increment de les subvencions i la bona gestió municipal dels últims anys”. Un pressupost “amb la clara voluntat de respondre als reptes que tenim per davant, impulsant la promoció econòmica, l’ocupació, la protecció social i efectuarà inversions milionàries sense tensions financeres i mantenint congelats un any més els impostos i taxes”.

Enguix destacava especialment el pressupost d’inversions, de quasi 17 milions d’euros, una xifra rècord, que arriba gràcies també al rècord al capítol de Transferències de Capital (aportacions d’altres administracions per a inversions) que arriba als 11’2 milions en 2022. Subvencions aconseguides pel Govern d’Ontinyent de la Generalitat Valenciana, Diputació de València, Unió Europea i Govern d’Espanya que permetran executar projectes com el Museu del Tèxtil, la transformació de la Cantereria, la construcció del nou Institut de l’Estació o la reforma integral del carrer Sant Antoni, a més de seguir apostant per la rehabilitació urbana o reformar la Plaça de la Concepció.

La regidora destacava que, en total, el 70% de les inversions estaran finançades per altres administracions, “cosa que constata la qualitat dels projectes que presenta l’Ajuntament per optar a estes ajudes” i també constata la implicació de les diferents administracions amb la ciutat. Per tal de fer front a la part requerida a l’Ajuntament per executar les subvencions aconseguides, el consistori concertarà una operació financera de 4 milions d’euros en l’any 2022, “que es pot fer gràcies a la bona salut econòmica aconseguida als últims anys, evitant així perdre els diners de les subvencions, o haver de pujar impostos o retallar serveis, tot i que, a més, l’Ajuntament ha de fer front a més despeses, com ara l’augment un 15% de la despesa prevista en llum, els efectes de la pujada de l’IPC en els salaris de la plantilla municipal o els diners per a indemnitzar a empreses concessionàries que  s’han d’abonar per la paralització de serveis durant el confinament, com ara la piscina coberta”, recordava”. 

A la part dels ingressos, Natàlia Enguix també feia referència a l’augment del 12% en el capítol 4 de transferències corrents, que fa referència a ajudes dirigides a protecció social, educació, igualtat i joventut, apartat que en 2012 era de 8’2 milions d’euros, i que arribarà en 2022 als 13’5 milions. La regidora destacava en la vessant social del pressupost les les millores previstes a serveis com l’ajuda a la dependència, el programa “menjar a casa”, o el servei de menjador del Centre Ocupacional i el Centre de Dia. A més a més, amb l’entrada en funcionament del “contracte programa” amb la Generalitat per a la prestació dels Serveis Socials, van a incorporar-se a la Relació de Llocs de Treball Municipal molts treballadors i treballadores que estaven prestant servei dins dels programes. Igualment, es mantenen les ajudes a totes les entitats i associacions culturals, esportives o veïnals de la ciutat.

En definitiva, concloïa la regidora d’Hisenda, “és un pressupost que concreta un seguit de projectes que transformaran Ontinyent per a sempre i que mira de front la necessària modernització de la ciutat, però que també farà front a la crisi sanitària, econòmica i social derivada de la pandèmia amb més cobertura social. Uns comptes municipals per a la il.lusió i l’esperança en un futur millor, que pretén satisfer les legítimes aspiracions de les actuals i de les futures generacions de viure en una ciutat amb un alt grau de benestar”, concloïa.

Pujar