elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai”

Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai”
  • La consellera de Qualitat Democràtica participa a Ontinyent en l’acte d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis amb la col·locació de les pedres Stolpersteine

  • El projecte “ha estat font d’inspiració” per a posar en marxa ‘Construint memòria’, iniciativa amb la que “hem recorregut quasi la totalitat del territori valencià”, ha assenyalat la consellera

MÉS FOTOS
Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai” - (foto 2)
Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai” - (foto 3)
Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai” - (foto 4)
Garijo: “Retem homenatge a nou veïns d'Ontinyent col·locant aquestes rajoles per a entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai” - (foto 5)

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha participat en Ontinyent en l’acte d’homenatge a les víctimes dels camps de concentració nazis amb la col·locació de les pedres de Stolpersteine, una cerimònia amb la qual “retem homenatge als nou veïns i veïnes d’Ontinyent col·locant aquestes rajoles per entropessar-nos amb la veritat i no oblidar mai”.

La cerimònia ha comptat amb la presència de l’alcalde de la localitat, Jorge Rodríguez, el diputat provincial de Cultural, Xavier Rius, representants de la corporació municipal, membres de la Comissió per a la recuperació de la memòria democràtica d’Ontinyent i de les entitats memorialístiques, familiars de les persones homenatjades i alumnat del centre La Concepció.

Pérez Garijo ha afirmat que hui recordem a nou persones, víctimes dels camps de concentració nazis “nou persones que lluitaren per la llibertat, com les més de 650 víctimes valencianes i milions de persones a tota Europa”.

La consellera de Qualitat Democràtica ha lamentat que només tres pogueren gaudir de nou de la llibertat, mentre la resta va morir en aquell infern.

En l’acto s’han col·locat tres pedres Stolpersteine a l’Ajuntament d’Ontinyent en homenatge a Vicente Sais Micó, Rafael Torró Garrigós y Eusebio Pimentel Perelló. Darrerament, s’ha realitzat un itinerari per a col·locar sis pedres més en diferents punts de la localitat per homenatjar a Gonzalo Ureña Donat, Vicente Gandía Reig, Francisco Santamaría Tortosa, Rafael Donat Vidal, José María Martí Belda y Madrich Berliner Luftig.

Taulells de la Memòria

El projecte Stopelsteiner “ha estat font de inspiració” per posar en marxa ‘Construint Memòria’ de la Generalitat, iniciativa amb la qual hem recorregut quasi la totalitat del territori valencià’, ha manifestat la consellera durant la seua intervenció.

En aquest sentit, Pérez Garijo ha assenyalat que “hem ret homenatge a 623 de les més de 650 víctimes mitjançant l’entrega de Taulells de la Memòria, un projecte que també va estar a Ontinyent per homenatjar a les víctimes de la comarca de la Vall d’Albaida el passat mes d’abril”.

“Construint Memòria és una labor lenta, dolorosa i que requereix de constància i compromís”, és una tasca que troba obstacles en el camí perquè “sempre hi haurà qui demane passar pàgina, mirar cap al futur, deixar de remoure el passat”.

Pérez Garijo ha posat en valor el fet que en aquest tipus d’homenatge i d’actes s’involucre la comunitat educativa perquè l’absència de la memòria en les nostres aules “ha estat una assignatura pendent que hem arrastrat com a país”, una situació que ‘ha de canviar perquè és fonamental que la nostra societat conega la història amb rigor”, ha conclòs.

“Des de la Generalitat, i amb la col·laboració del món educatiu i de les entitats memorialistes, ja hem començat a treballar per a deixar enrere l’oblit, també a les aules” ha remarcat la consellera.

Pedres Stolpersteine

El projecte ve la mà de l’artista Alemany Gunter Demnig per a commemorar a les víctimes deportades i assassinades pel nazisme i el feixisme. L'objectiu era que els noms de les víctimes de l'horror nazi no caigueren en l'oblit. Stolpersteine o pedres amb les quals entropessar en el camí són llambordes de ciment que tenen una placa d'acer o de llautó amb les dades essencials de la víctima. Les plaques s'instal·len davant del domicili, lloc de naixement, treball o on la víctima va desaparéixer.

La iniciativa ha anat creixent a escala global des dels seus començaments en els anys 90 a Alemanya i aquestes llambordes amb una placa daurada incrustada es troben en diferents localitats espanyoles i repartits per tot el territori europeu.

Pujar