elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Fundació Museu del Tèxtil fa una crida a participar en un projecte sobre el paper de les dones a la indústria tèxtil del Segle XX

La Fundació Museu del Tèxtil fa una crida a participar en un projecte sobre el paper de les dones a la indústria tèxtil del Segle XX
  • El projecte “Dones i Fàbriques” naix amb el propòsit de buscar i trobar el testimoniatge de dones que han participat en l’entramat social i fabril de la industria tèxtil a la comarca

La Fundació Museu del Tèxtil de la Comunitat Valenciana (FMTCV) ha fet una crida a la ciutadania a participar en el projecte “Dones i Fàbriques”, una investigació que naix amb el propòsit de buscar i trobar el testimoniatge de dones que han participat en l'entramat social i fabril de la industria tèxtil a la Vall d'Albaida. Finançat per l’ETNO i amb el suport del Museu del Tèxil de la Comunitat Valenciana a Ontinyent, la seua Fundació i l’Ajuntament d’Ontinyent i sempre al costat del Museu de la Paraula (l'Arxiu de la Memòria Oral Valenciana), les investigadores Marta Berlanga i Sara Sierra arranquen una línia d’estudi de memòria oral al voltant d'aquelles dones que han format part del complex escenari industrial tèxtil.

El president de la FMTCV, Jorge Rodríguez, explicava que “volem que el Museu siga un espai viu, i pensem que aquest projecte contribueix a eixe objectiu, humanitzant-lo a partir d’una construcció i reconstrucció de relats que conten una historia, la de les nostres avantpassades. Un projecte que va a suposar una tasca àrdua i complexa, annexant al museu arxius i narracions que són contenidores d’informació però també de memòria”.

Marta Berlanga explicava que “és un treball que entremescla tallers i entrevistes (digitalitzades i enregistrades en format audiovisual) per analitzar com era la seua tasca productiva. Es proposa recuperar la memòria de dones treballadores de les nostres comarques que van formar part de la societat industrial al sector tèxtil, una indústria fortament desenvolupada a poblacions com ara Ontinyent, Bocairent, Cocentaina o Muro. I que, sens dubte, ha marcat les societats i el tarannà d’aquest territori”.

 Sara Sierra explicava que “volem donar veu a aquelles dones que han viscut silenciades, no sols per una qüestió de repressió també per oblit literari. Per això, farem per rescatar les seues veus perquè formen part inexorable del Patrimoni Industrial Immaterial (PII) i contribuïren en l’economia fabril ontinyentina demés poblacions”.

Per tal de crear sinergies amb el Museu Tèxtil de la Comunitat Valenciana i oferir-li vida i dinamisme a aquest projecte, aquest dimarts dimarts dia 12 de març a les 17:00 hores tindrà lloc una reunió oberta a la ciutadania en el Museu del Tèxtil per fer una presentació oberta i introducció a totes les dones que estiguen interessades en formar part d’aquest projecte. Seguidament, altres tres dies en els mesos d’Abril i Maig, es faran tallers didàctics en el Museu amb elles i fomentar l’intercanvi de vivències i experiències que puguen siguen enriquidores per a totes.

Pujar