elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Un estudi xifra en 40.000 euros anuals l’estalvi municipal amb la gestió directa del bus urbà a Ontinyent

Un estudi xifra en 40.000 euros anuals l’estalvi municipal amb la gestió directa del bus urbà a Ontinyent
  • L’estudi pren com a base les dades de l’Observatori dels Costos del Transport de Viatgers en Autocar publicats pel Govern d’Espanya i pondera aspectes com els costos dels vehicles, conductors, manteniment o despeses generals

Un estudi econòmic-financer xifra en una mitjana de 40.000 euros anuals l’estalvi municipal amb la gestió directa del bus urbà a Ontinyent. Aquest estudi està inclós dins el document del Projecte de Servei Públic de Transport d’Ontinyent aprovat en l’última sessió plenària i elaborat en atenció a donar compliment als requeriments de la Llei Valenciana de Transport.

L’estudi, fruit d’un treball tècnic realitzat per l’Ajuntament comptant amb assistència tècnica d’una empresa independent,  pren com a base les dades de l’Observatori dels Costos del Transport de Viatgers en Autocar publicats pel Govern d’Espanya, de l’elaboració del qual participen entitats com el Comité Nacional del Transport per Carretera, la Confederació Espanyola de Transport en Autobús o l’Associació Nacional d’Empresaris de Transports en Autocars.

En ell es ponderen els costos del sistema en tres grans blocs durant un periode de 10 anys: costos directes, costos indirectes i benefici industrial; incloent-se dins els costos directes aspectes com l’amortització dels vehicles, cost anual de finançament, assegurances dels vehicles, conductors, costos fiscals i manteniment dels vehicles, tot tenint en compte una evolució anual mitja a l’alça de les diferents despeses.

En conjunt, el document determina que el cost anual del servei per als propers 10 anys vindria a ser de 253.733’64 euros al cas de la gestió indirecta, i de 212.672’94 en la gestió directa, excloent iva en tots dos casos. Açò suposaria un estalvi diferencial de 41.060’7 anuals, que multiplicat pels 10 anys de projecció que contempla el document, superaria els 400.000 euros d’estalvi econòmic directe per a l’Ajuntament.

Cal recordar que al darrer ple, el regidor coordinador de l’àrea de Territori, Joan Sanchis, destacava que el pas a la gestió directa del bus urbà, que es va posar en marxa en gener de 2020, “ha servit no sols per obtenir un major rendiment en l’aprofitament del servei, sinó també per atendre les necessitats de transport de persones amb recursos limitats (principalment dones), millorar la comunicació entre els barris o reduïr en 10 tones les emissions de CO2 a l’atmòsfera, segons els informes tècnics del departament de Medi Ambient”.

En concret, segons les dades fetes públiques amb l’entrada d’any des de l’Ajuntament, la gratuïtat del servei de bus urbà a Ontinyent ha servit per multiplicar per quatre el seu ús per part de la ciutadania, passant de  les 24.000 persones usuàries de 2019 a les prop de 100.000 que utiltzaren aquest mitjà de transport en 2021. A més a més, una recent enquesta entre les persones usuàries donava com a resultat una valoració de 9 sobre 10 en la prestació d’aquest servei.

Pujar