elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Reciplasa recupera un 2% més de residus des de la posada en marxa dels nous separadors

Reciplasa recupera un 2% més de residus des de la posada en marxa dels nous separadors
  • Aquestes noves eines van costar més de 2 milions d'euros i que porten un mes funcionant

MÉS FOTOS
Reciplasa recupera un 2% més de residus des de la posada en marxa dels nous separadors - (foto 2)
Reciplasa recupera un 2% més de residus des de la posada en marxa dels nous separadors - (foto 3)
Reciplasa recupera un 2% més de residus des de la posada en marxa dels nous separadors - (foto 4)

Els consellers de l’empresa pública per a la gestió dels residus en la zona centre de la província de Castelló, Reciplasa, han visitat la planta de tractament d’Onda per tal de conèixer de primera mà el separador òptic i el separador balístic que s’han instal·lat recentment. Estes dos noves ferramentes han aconseguit, en només un mes de funcionament, recuperar un 2% més de residus. Ignasi Garcia, president de Reciplasa, explica que “vam fer estes inversions de més de 2 milions d’euros en plena època del Covid perquè buscàvem mecanitzar més la gestió de residus i ser més eficients en el nostre objectiu d’intentar aconseguir que arribe la menor quantitat de fem a l’abocador”.

Garcia indica que “la millora es bona, però anem a seguir treballant per a assolir objectius més ambiciosos i arribar al 2030 amb només el 10% dels residus arribant a l’abocador, tal i com marca Europa. Per a això, hem de canviar la manera que tenim de consumir i hem d’eixir de l’economia d’usar i tirar i caminar cap a l’economia circular, segurament també hem de canviar la forma d’empaquetar” i afegix que “estem avançant en este objectiu per a preparar la planta amb 40 milions d’inversió, ja que se va construir en el 1998, per a poder separar millor i reduir allò que acabarà baix de terra”.

Cal recordar que Reciplasa va tractar durant l’any 2020 156.060 tones de residus sòlids urbans significant una reducció del 3% respecte a l’any 2019 on van ser 160.991 tones. Ignasi Garcia, argumenta que “no hem d'aturar-nos ací ni confiar-nos. Hem de continuar amb esta tendència de descens i de consciència de respecte al planeta perquè ens queda molt de camí per fer i esta reducció que observem no és suficient, cal ser més ambiciosos i seguir treballant per millorar les dades”.

Els consellers de Reciplasa van estar acompanyats a la visita per dirigents de la Unió Temporal d’Empreses que té la concessió de la planta de revalorització d’Onda i van poder vore en funcionament tant els dos nous separadors balístics que han multiplicat les línies de separació manual de dos a quatre, com el nou separador òptic que separa les peces de vidre en el material bioestabilitzat.

Pujar