elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda

Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda
  • Entrem a un dels majors magatzem d'Espanya per a descobrir com funciona i què és el que més es demana per Nadal

Un dels centres logístics d'Amazon més grans de tota Espanya se situa en la Comunitat Valenciana, i més concretament a Onda (Castelló).

Una mastodont que té una capacitat de magatzematge de 2 milions de productes que esperen que els clients els trien. És a dir,quan un client d'Amazon cerca en la web, el que veu disponible és el que hi ha a Onda.


La planta, anomenada ‘VLC 1’ pel nom de l'aeroport internacional més pròxim, el de València, és un ‘centre de primera milla’, segons explica el seu director operatiu, Miguel Gómez. És a dir, on es deposita tot el que està disponible en la web. I en el cas d'Onda es tracta de grans articles, a partir de la grandària d'una torradora.

El macro magatzem ha complit ja el seu primer any d'activitat i encara ara el període de més acció de l'any: La recta final del Black Friday, el Ciber Monday, el Nadal i els Reis Mags.

Quatre dates clau que disparen les compres en línia en un parèntesi de menys d'un mes i que ha elevat el nombre de treballadors del magatzem fins als 450, encara que esperen ampliar la plantilla fins als 800 en els pròxims tres anys.

I és que esta gegantesca planta de 130.000 metres quadrats entre totes les seues plantes (equivalent a 18 camps de futbol) ha de gestionar milions de comandes per a les festes nadalenques que seran enviats per tot l'arc mediterrani, des de Sevilla al sud de França.


Que passa algú fa un clic en la web?

Quan un client compra en la web, es desencadena ràpidament la maquinària dels 450 treballadors en 40 perfils diferents que funcionen com a engranatges. Així comença l'odissea del paquet fins a arribar a casa.

Per a començar, els mossos recullen el producte, ‘amagat’ en una de les cinc plantes amb centenars de milers de prestatgeries, on se situen els objectes en “un caos ordenat”, com ho defineix Gómez.

I és que no estan organitzats per tipologia ni per seccions, sinó de manera atzarosa, “igual que el client compra de manera atzarosa”, explica el responsable, la qual cosa els permet guanyar temps recollint la llista dels productes que s'han demanat per la ruta més curta entre el laberint de prestatgeries.


A partir d'este moment, l'objecte estarà sempre localitzat digitalment per a evitar que es perda en algun punt del procés. I és que tot això es fa manualment, ja que el magatzem no pot robotitzar-se: La gran diferència de grandàries i formes dels productes que guarden fa inviable que els robots els manipulen. Hi ha des d'estenedors a matalassos, joguets o simplement caixes de bolquers, un dels productes que més es veuen per les prestatgeries.

Posteriorment, el producte és empaquetat (si és necessari) en un dels 25 tipus de caixa que existeixen, etiquetatge i, després de passar per una muntanya russa de cintes transportadores, encaixat en el tetris d'un dels ‘pallets’ que carregaran els camions. Cadascun d'estos ‘pallets’ té un destí: qualsevol punt des de Marsella al sud d'Andalusia.


El viatge en el camió el portarà a un centre de distribució més xicotet, i d'ací a una estació logística, més local, de la que partiran els repartidors amb les furgonetes.

Quin producte és el que més es ven en Amazon?

En concret, en estes èpoques prenadalenques, les caixes de joguets són algunes de les quals més trobem en les prestatgeries, així com els objectes d'ús diari que estan d'oferta pel Black Friday, com és el cas dels bolquers d'una famosa marca.


A més, expliquen, un 40% dels clients aprofita el Black Friday per a fer les compres de Nadal per endavant, encara que el 80% de la gent busca un model híbrid, en el qual combina la compra en línia amb la visita als comerços de la seua ciutat.

Al llarg del 2022 el més buscat van ser els productes de la Llar, Moda, Joguets, Bellesa i Dispositius Amazon. Així, els articles més venuts van ser el Tire Dot, el Fire TV Estic i els AirPods d'Apple. També van destacar l'any passat el joc Hasbro Gaming CONNECT 4, roba i calçat de les marques Champion i New Balance, el Tire Xou i la consola Nintendo Switch.

Quant als distribuïdors que emmagatzemen els seus productes en Amazon, 2.500 són pimes de la Comunitat Valenciana, la tercera autonomia amb més empreses associades (cal tindre en compte que només és la desena comunitat en població) i mouen un total de 170 milions d'euros.


450 empleats a Onda, quasi el 40% dones

En estos moments treballen en l'elefantina planta 450 empleats, el 38,5% de les quals són dones, una dada que des de l'empresa expliquen que està “molt per damunt de la mitjana del sector logístic, situada en un 22%”.

Actualment, el centre logístic d'Onda es troba en cerca de fins a 70 persones per a diferents rols, des de mosso/a de magatzem fins a personal d'oficines.

 

MÉS FOTOS
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 2)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 3)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 4)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 5)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 6)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 7)
Què passa en els budells d'Amazon quan fas clic?: Així és per dins el macrocentre d'Onda - (foto 8)
Pujar