elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda recupera ‘La Campaneta’, la històrica fàbrica que renaix de les seues arrels centenàries com a espai cívic

Onda recupera ‘La Campaneta’, la històrica fàbrica que renaix de les seues arrels centenàries com a espai cívic
  • El projecte és finançat pels fons FEDER i sumarà a la ciutat un nou atractiu turístic de primer nivell al servei de les associacions i barris

L'Ajuntament d'Onda continua sumant recursos turístics a la localitat. Aquesta vegada amb la restauració de ‘La Campaneta’, l'antiga fàbrica que s'erigeix com un testament viu de la destresa artesanal que va caracteritzar als ondenses des de 1806.


‘La Campaneta’, catalogat com Bé de Rellevància Local (BRL), ha sigut rescatada de l'oblit per l'Ajuntament d'Onda, aconseguint preservar el patrimoni i una fita en la transformació urbana.

Les seues arrels: l'època d'esplendor

Amb les seues arrels que es remunten al segle passat, 'La Campaneta' és un testament de l'habilitat artesanal dels ondenses, els qui, en la seua època d'esplendor, van crear pisa i ceràmica arquitectònica de la més alta qualitat. El tancament de la fàbrica no va significar la fi del seu llegat, sinó l'inici d'una nova etapa, amb el consistori adquirint l'espai amb la visió de rescatar i revitalitzar aquest patrimoni històric.


‘La Campaneta’, llista per a rebre als veïns 

El projecte de remodelació, que ha conclòs amb èxit, ha transformat 'La Campaneta' en un espai polifuncional, llest per a rebre als veïns. L'alcaldessa d'Onda, Carmina Ballester, qui ha liderat aquest esforç, ha destacat la importància de la restauració “per a millorar la qualitat de vida dels ondenses i enriquir el teixit cultural de la ciutat".

"Concloem aquest ambiciós projecte amb la satisfacció d'haver recuperat el valor patrimonial d'aquesta zona emblemàtica i creat un espai cívic que serà un punt de trobada per als ondenses. La transformació de 'La Campaneta' no sols és un acte de conservació, sinó també una inversió en el benestar dels nostres veïns", ha afirmat Ballester.


Les instal·lacions estaran al servei d'associacions i barris locals

El compromís de l'Ajuntament va més enllà de la restauració arquitectònica. Ara, amb les obres finalitzades, les instal·lacions de 'La Campaneta' se cediran a associacions i barris locals perquè puguen dur a terme les seues activitats socials, culturals i lúdiques en aquest entorn històric. Aquest enfocament busca fomentar la participació i el sentit de pertinença entre els residents.


El projecte, finançat en un 50% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) en el marc del Programa Operatiu pluriregional d'Espanya, subratlla la col·laboració entre institucions per a preservar i revitalitzar el patrimoni històric. La restauració de 'La Campaneta' no sols embelleix el paisatge urbà, sinó que també afig un nou atractiu turístic de primer nivell a la ciutat.

"Aquest és la fi d'un llarg camí per a recuperar aquest edifici emblemàtic i crear un nou espai de cultura, oci i convivència. Estem ansiosos per veure com 'La Campaneta' es converteix en un símbol de la resiliència i la renovació d'Onda", ha ressaltat Ballester.


Pujar