elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda descobreix una cova oculta perduda des del segle XVIII

Onda descobreix una cova oculta perduda des del segle XVIII
  • Un grup d'espeleòlegs l'ha localitzada seguint les indicacions d'un antic llibre

MÉS FOTOS
Onda descobreix una cova oculta perduda des del segle XVIII - (foto 2)

El terme municipal d'Onda (Castelló) és extens i està esguitat de nombrosos accidents geogràfics, des de desenes de barrancs i muntanyes a congostos, el pas del riu Millars, múltiples mines i fins i tot un pantà.

Perduda pel pas del temps entre la vegetació i aquest immens terme municipal es trobava una cova coneguda antany, però perduda des del segle XVIII.

Com ha explicat l'investigador Ismael Xiva en les seues xarxes socials, a la fi de gener un grup d'espeleòlegs va aconseguir localitzar, identificar i accedir a la coneguda com la Cova de l'Arzo, una cavitat documentada des de l'any 1779 i de la qual es no sabia fins ara la seua ubicació.

Aquesta cova ja apareixia en aquella època en el Llibre d’Assegadors, descrita junt a una canyada el traçat de la qual explicava el text que recopilava totes les vies pecuàries que passaven per Onda.

Així, seguint les pistes i descripcions deixades per aquest llibre (que explica les sendes per les quals les ovelles i cabres van assagades, és a dir, a la saga una darrere d'altra), aquest grup d'espeleòlegs l'ha poguda trobar després de més de dos segles desapareguda.

Pel que sembla, la cova podríia rebre el nom pel cognom Arço, comú en aquella època entre els veïns de Ribesalbes, municipi pròxim a la ubicació de la cavitat. Rebia, a més, el segon nom de Cova del Campillo.

Passe pas i pista a pista la cova ha sigut localitzada, per la qual cosa els mapes d'Onda ja poden afegir un nou accident geogràfic. Concretament, se situava oculta després de la vegetació molt prop del límit amb l'Alcora i al costat de la carretera que uneix aquests dos municipis al seu pas pel barranc de la Grallera.

Pujar