elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda

Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda
  • Més de 500 onders omplin el Teatre Mònaco per a homenatjar els premiats en este dia històric

MÉS FOTOS
Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda - (foto 2)
Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda - (foto 3)
Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda - (foto 4)
Onda celebra el seu 775 aniversari i concedeix la Medalla d'Or a Dolores Corella i al Club Deportivo Onda - (foto 5)

Hui, 28 d'abril de 2023, Onda compleix 775 anys com a poble, ja que se celebra l'efemèride de l’atorgament de la Carta Pobla a la ciutat per part del Rei Jaume I. En commemoració, l'Ajuntament ha organitzat un solemne acte institucional en el Teatre Mònaco on s'ha fet lliurament de la Medalla d'Or del municipi a la científica Dolores Corella Piquer i al centenari Club Deportivo Onda, representat pel seu president, Abel Marco.

Més de 500 onders han donat suport als premiats en un acte presidit per l'alcaldessa de la vila, Carmina Ballester, i el secretari municipal, Jaime Manero, qui ha sigut l'encarregat de llegir l'acta de l'acord plenari que va comptar amb el consens de tots els grups polítics.

Després del lliurament de medalles, la primera edil ha tancat l'acte amb un emotiu discurs on ha ressaltat que “una científica que pot canviar el món i un club capaç d'emocionar generacions d'onders són hui nomenats fills eminents d'esta vila. Dos històries unides per un sentiment molt més gran que tot el que ens separa: l'orgull de pertànyer a una gran terra. Esta és la diversitat, la riquesa i la grandesa d'Onda”.

Ballester també s'ha dirigit als premiats amb estes paraules: “Amb el vostre exemple, amb els vostres valors, amb la vostra passió serem el que somiem. Este és el vostre premi, però també el de l'onder humil que a trenc de l'alba s’alça disposat a guanyar-se el futur. Esta medalla és la màxima mostra de respecte al llegat, l'esforç i el coneixement dels nostres avantpassats. I hui, 28 d'abril de 2023, recordem que la història, la nostra, demostra que als onders, quan caminem junts, res ni ningú ens pot parar”.

Dolores Corella

La doctora Corella és catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública en la Universitat de València i també cap del grup d'investigació Biomèdica en la Xarxa dedicada a l'estudi de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició.

Va iniciar la seua formació en genòmica en l'Institut d'Investigacions Citològiques de València l'any 1989, dirigit pel professor Santiago Grisolía. Des de llavors va treballar en la matèria fins a aconseguir ser pionera a Espanya en la integració de la genòmica en la investigació epidemiològica tradicional, creant en 1998 la primera Unitat d'Investigació en Epidemiologia Genètica i Molecular. Tot això orientat a la prevenció de les malalties cardiometabòliques a través de la dieta personalitzada.

“És un immens orgull presumir que una de les millors investigadores del món en el camp de la medicina i nutrigenòmica siga ondera. La passió de Dolores pel seu treball es tradueix a ajudar a previndre i tractar malalties de milers i milers de persones. I eixa enorme contribució al món i a la ciència naix en un xicotet racó del Mediterrani anomenat Onda; per això l'honor i admiració que sentim tots els onders en parlar de la nostra veïna no pot ser més gran”, ha comentat Ballester.

Club Deportivo Onda

Per una altra banda, el Club Deportivo Onda es va fundar en 1921, passant per diverses denominacions i sense sobrepassar les divisions regionals fins a 1950. El Club Deportivo Onda va aconseguir la millor fita esportiva de la seua història en aconseguir ascendir i militar en la categoria de bronze del futbol espanyol, la (2ªB), després de quedar campió en el seu lliga d'ascens.

“El Club Deportivo Onda ha emocionat generacions d'onders, que han viscut amb passió cada partit, i ha format a centenars de joves futbolistes en els valors de l'esportivitat, el respecte, el joc net, la disciplina, l'esforç, la humilitat, el treball en equip i la companyonia. Al voltant de 500 xiquets i xiquetes, hòmens i dones, aprenen i disfruten d’este esport en els 32 equips de les 15 categories que alberga l'Escola del Club Deportivo Onda”, ha apuntat la primera edil, qui ha afegit que “este és el reconeixement a desenes de jugadors, jugadores, tècnics i directiva que cada cap de setmana converteixen en passió l'estadi municipal Enrique Saura. Perquè més que un club, és un sentiment”.

Cal recordar que il·lustres futbolistes que van arribar al més alt, com ara Enrique Saura, Salvador Ribes o Pepe Sastre, van vestir esta samarreta.

Programa d'activitats

En paral·lel, l'Ajuntament, junt amb el Comité Assessor per al 775 aniversari, ja ha dut a terme diversos actes culturals i lúdics, com l'exposició de la Carta Pobla, unitats didàctiques per a escolars, revistes temàtiques, concurs de logotips, jocs tradicionals per als més menuts o el mural commemoratiu amb fotografies de les associacions d'Onda. Al llarg de tot l'any se seguiran programant activitats.

Pujar