elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Cau un clan a Oliva, entre ells un menor d'edat, per robar amb el mètode de la relliscada

Cau un clan a Oliva, entre ells un menor d'edat, per robar amb el mètode de la relliscada
  • La Guàrdia Civil ha recuperat gran quantitat d'efectes procedents de les sostraccions, com a joies, bosses, diners en efectiu i documentació falsa

MÉS FOTOS
Cau un clan a Oliva, entre ells un menor d'edat, per robar amb el mètode de la relliscada - (foto 2)
Cau un clan a Oliva, entre ells un menor d'edat, per robar amb el mètode de la relliscada - (foto 3)

Agents de la Policia Nacional, en el marc de l'operació ITACRO 4, desenvolupada a la província de Màlaga, han dut a terme un operatiu policial en el qual han desarticulat un grup criminal itinerant dedicat a la comissió de robatoris amb força en habitatges habitats i han detingut a cinc dels seus integrants -quatre dones i un home, un d'ells menor d'edat-. A aquesta xarxa se li atribueix la seua participació en, almenys, 35 delictes de robatoris en habitatges habitats en diferents zones del territori nacional. Els seus integrants pertanyen a un clan que és considerat com un dels grups, a nivell europeu assentat a Espanya, amb major activitat delincuencial, dedicada a la comissió de robatoris amb força en habitatge habitat, sempre pel procediment de la relliscada. Tots ells serien presumptes responsables dels delictes de robatori, pertinença a organització criminal, falsedat documental i contra la seguretat del trànsit. En els registres practicats -a Benalmàdena (Màlaga) i Oliva (València)- s'han recuperat gran quantitat d'efectes procedents de les sostraccions, com ara joies, bosses, diners en efectiu, així com la documentació falsa que utilitzaven en els seus desplaçaments i eines per a l'obertura de portes.

Inici de la investigació

Aquesta investigació es va iniciar el mes de novembre del passat any, amb la detecció d'un modus operandi similar en l'execució de diversos robatoris que feia presumir una mateixa autoria. Aquestes persones integraven una organització itinerant dedicada a la comissió de robatoris amb força en habitatge habitat, a les quals accedien mitjançant l'ús de la tècnica coneguda com a “relliscada”, que consisteix a forçar la porta de l'habitatge quan aquesta no es troba tancada amb clau, fent ús d'un plàstic dur o tornavís que introdueixen en la ranura de la porta, ajudant-se generalment de productes que disminueixen la fricció i el fregament, com ara sabons o olis que faciliten l'obertura. Generalment, cometien els fets en horari diürn, aprofitant l'absència d'habitants i el botí se centrava en la sostracció de joies i diners en efectiu.

Les perquisicions dutes a terme pel Grup de Robatoris de la UDEV de la Comissaria Provincial de Màlaga, responsable de la investigació, van permetre recopilar les característiques físiques i altres particularitats dels presumptes autors, comprovant com aquests feien ús de mitjans d'ocultació per a evitar ser reconeguts, comprovant igualment les coincidències existents entre les denúncies presentades per tot el territori nacional, deixant de manifest la seua itinerància per la geografia Espanyola.

Documentació falsa per a llogar vehicles i allotjar-se
Els membres d'aquesta xarxa utilitzaven vehicles de lloguer i s'allotjaven en habitatges per al que aportaven documentació falsa, amb l'única fi de dificultar la investigació policial i per consegüent eludir l'acció de la justícia. Una vegada en la zona on pretenien actuar, inspeccionaven els barris de major nivell econòmic, adoptant tot tipus de mesures de seguretat per a no ser detectats fins al moment de perpetrar el robatori pel procediment abans referit. Sostreien principalment articles de luxe, joies i diners.

Més de 35 robatoris en diferents localitats del país
Finalitzat el temps que durava la “campanya” de robatori en una zona concreta, les cèl·lules tornaven al centre d'operacions on, per un període curt de temps, cessaven la seua activitat delincuencial per a immediatament desplaçar-se a una altra zona del territori nacional on reiniciaven les seues accions delictives. S'han localitzat actuacions de la xarxa en localitats de Màlaga, Burgos, Madrid (Pozuelo de Alarcón i Getafe) i València (Gandia).

Aquest clan familiar és considerat com un dels grups organitzats assentats a Espanya amb una intensa activitat delincuencial, especialitzada en els robatoris amb força en habitatge habitat i valent-se de menors d'edat per a la comissió de les seues accions.

El capitost residia en un habitatge de luxe amb màxima seguretat
Durant les indagacions els policies de la UDEV de Màlaga van situar el centre d'operacions d'aquesta xarxa, assentada en una urbanització de luxe en la localitat d'Oliva (València), on adoptava màximes mesures de seguretat. En aquest habitatge residia el patriarca, des d'on distribuïa les cèl·lules per diferents zones del territori nacional. A més, era el que controlava en tot moment als integrants de la xarxa, havent-los retinado a part d'ells la documentació personal amb la finalitat d'obligar-los a complir i a obeir les seues ordres.

Fase d'explotació i recuperació de més de 200.000 euros en efectes robats
Després de la judicialización de la investigació dirigida pel Jutjat Número Quatre de Torremolinos, els policies nacionals de Màlaga, en col·laboració amb els seus homònims a Gandia (València), van culminar l'operatiu el mes de març passat amb dos registres, un a Oliva (València) i un altre a Benalmàdena (Màlaga) i la detenció de cinc dels seus membres. Entre els arrestats es trobava el principal investigat i un menor que utilitzava la xarxa per a cometre els robatoris. En els registres els agents han recuperat joies i altres efectes valorats en més de 200.000 euros, tots procedents de sostraccions en localitats de Madrid, Burgos, València i Màlaga, a més de quatre mil euros en efectiu, diverses monedes estrangeres, documentació falsa -amb la qual es desplaçaven els integrants de la cèl·lula-, així com la documentació vertadera dels detinguts.

Pujar