elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Nules es topa amb un mur judicial: el TSJ desestima la demanda contra la Generalitat per la regressió de la costa

Nules es topa amb un mur judicial: el TSJ desestima la demanda contra la Generalitat per la regressió de la costa
  • L'alcalde, David García, ha confirmat que acudiran al Tribunal Suprem i no descarta anar a instàncies europees per a reclamar 30 milions d'euros a la Generalitat pels danys que ha exercit el Port de Borriana contra la costa de Nules

L'alcalde de Nules, David García, ha comparegut este matí davant els mitjans de comunicació per a donar a conéixer la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que ha desestimat el contenciós-administratiu interposat per este consistori castellonenc contra la Generalitat Valenciana per a reclamar-li 30 milions d'euros pels danys que ha exercit durant anys el Port de Borriana sobre la costa d'esta localitat de la Plana Baixa.

Cal recordar que l'Ajuntament de Nules va sol·licitar al maig de 2019, per la via administrativa, una indemnització per responsabilitat patrimonial a l'Ajuntament de Borriana i a la Generalitat Valenciana per valor de 29 milions d'euros, encara que el consistori de la capital de la Plana Baixa va al·legar absència de responsabilitat amb la construcció del Port de Borriana. Pel que l'Ajuntament de Nules va acudir a la Generalitat qui va desestimar les pretensions del consistori i després de presentar recurs, l'administració autonòmica va tornar a desestimar la sol·licitud de l'Ajuntament de Nules.

Ara la justícia tampoc els dona la raó, encara que “els servicis jurídics ja estan treballant per a presentar el recurs i arribarem fins on faça falta, fins a instàncies europees i a l'últim element que tinguem, per a protegir la dignitat de Nules per unes obres que no van ser acompanyades d'obres de defensa i protecció del nostre litoral”.

“Volem que se'ns done la raó legal, perquè la moral ja sabem que la tenim”, ha apuntat García.

En la sentència, el TSJCV assenyala que “hi ha inexistència de nexe causal entre els danys i els perjudicis”, és a dir, la justícia no observa que el Port de Borriana haja sigut el causant dels danys.

Cap recodar que al novembre de 2021, l'Ajuntament de Nules va iniciar la construcció d'un mur de pedres per a protegir les casetes de primera línia de platja sota el lema ‘Nules més fort que un mur’ que “ja vam dir que seria ací de manera ininterrompuda”. Més de dos anys després d'aquella iniciativa social, García assenyala que Costas va demanar permís a l'ajuntament per a agafar les pedres i usar-les en les obres de regeneració. “Els vam dir que eren del poble i que una vegada vérem que les obres de regeneració feien efecte, parlaríem de retirar el mur”.
No obstant això, amb l'últim temporal “hem vist imatges decebedores” que deixen veure que “vam fer bé a no llevar el mur perquè va parar les ones de la mar”.

No es poden quantificar els danys

David García ha explicat que l'ajuntament no pot quantificar els danys en diners. “Parlem de possibles”, assenyala l'alcalde perquè “ens basem en una possibilitat de creixement a nivell poblacional i en terrenys que ara són platja”, per la qual cosa el consistori quantifica els diners en IBI i unes altres taxes que no han ingressat si es comparen amb l'evolució de les platges que tenen al voltant.

L'alcalde de Nules carrega contra Costas

Així mateix, l'alcalde de Nules ha assegurat que “el Govern d'Espanya ha arribat tard a la protecció i ha perdut un tren històric que podria servir per a la regeneració de les platges de Nules”, malgrat els treballs que van començar l'any passat per a la protecció del litoral. Pel que, García demana al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic que “agilitze els projectes pertinents per a poder tindre el 100% de les platges regenerades”. 

Pujar