Castellano

Jutgen a València a un alcalde libanès per intentar comprar un fetge

Jutgen a València a un alcalde libanès per intentar comprar un fetge
  • Va encarregar la missió a uns familiars que tenien un negoci a Novelda

Aquesta setmana comença en l'Audiència Provincial de València el judici contra cinc homes per, presumptament, oferir diners o treball a persones necessitades perquè alguna d'elles donara part del seu fetge a un familiar, que estava malalt i necessitava un trasplantament.

L'home que necessitava el fetge era Hatem Akouche, el milionari alcalde de la ciutat libanesa d'Al Kharayeb, que va encarregar la missió a diversos familiars que residien el Novelda.

Els fets es remunten a abril de 2013, quan el malalt va contactar amb dos nebots seus que vivien a Espanya i regentaven una empresa a Novelda perquè trobaren un donant viu, “sabedor del prestigi d'aquesta cirurgia al nostre país”, segons relata la Fiscalia en el seu escrit d'acusació.

Tant els nebots com el fill del malalt i un altre compatriota libanès van començar llavors les gestions per a “la materialització d'aquest trasplantament, amb evident crebant de la legislació espanyola relativa a la donació d'òrgans entre vius”, agrega l'acusació pública.

Així, van contactar amb vuit candidats, persones que eren “especialment vulnerables tant per la seua procedència com per la seua penúria econòmica”.

A diversos d'ells, fins i tot van arribar a pagar-los les proves en diferents clíniques metgesses d'Espanya per a conèixer la seua compatibilitat com a donants amb el pacient. I en molts casos, sempre segons la versió de la Fiscalia, els van oferir diners o treball, entre altres prebendes, a canvi de la donació.

Aquesta, finalment no es va dur a terme perquè els candidats no volien assumir el risc o no van ser admesos pels metges en sospitar.

Això sí, Hatem Akouche va poder rebre el seu fetge ja que un hospital de Barcelona va fer una nova prova al seu fill i va comprovar que podia ser donant, per la qual cosa el trasplantament entre tots dos es va realitzar finalment a l'agost d'aquell any.

El Ministeri Públic sol·licita provisionalment tres anys de presó per al malalt i set anys per als altres quatre acusats per un delicte de promoció, afavoriment o facilitació de trasplantament il·legal d'òrgans humans aliens.

Pujar