Castellano

Presentació de les obres guanyadores del certàmen Manuel Antón 2019

  El pròxim divendres 12 de novembre, a les 20h, a l’auditori del CS José Bernabeu Alberola tindrà lloc la presentació dels treballs guardonats en l’edició de 2019 del certamen d’investigació Manuel Antón.

  Francisco Ortiz Alemany va rebre el premi Manuel Antón per Un cop d’ull a Mutxamel des de França  i Julia Moltó Berenguer, una Menció Especial per Tomates de Mutxamel más sostenibles.

  En Un cop d’ull a Mutxamel des de França es fa un recorregut pel fons digitalitzat de la Biblioteca Nacional Francesa cercant mencions a la nostra localitat que ens aporta  informació sobre Mutxamel des del segle XVIII als anys seixanta del segle passat.

  Hi trobem dades molt interessants sobre la població, entre les quals destaquen sobretot la importància que se li dona al sistema de reg de l’horta d’Alacant i les notícies referides als mutxamelers que vivien a Algèria.

  En Tomates de Mutxamel más sostenibles es planteja obtindre biocarbó a partir dels residus de restolls de tomateres i emprar-lo per a millorar les condicions fisicoquímiques del sòl  destinat al cultiu de la tomata varietat de Mutxamel. El biocarbó és un carbó, generalment vegetal, que resulta de la piròlisi de la matèria orgànica i pot utilitzar-se com a esmena del sòl i pot contribuir a reduir el diòxid de carboni atmosfèric, ja que reté el carboni que normalment s'allibera en la descomposició de la matèria orgànica.

  El treball descriu la investigació des de l’estudi del restolls de les tomateres fins a les diferents proves que es feren de creixement de tomateres de la varietat mutxamelera usant diferents percentatges de biocarbó.

  Pujar