elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Torna Morella negra com la trufa

Torna Morella negra com la trufa
  • La vuitena edició del festival gastro-literari recupera el format complet amb la degustació de pinxos per a acompanyar les taules i activitats

  • L’acte inaugural tindrà lloc el divendres 3 de març a les 19.30 hores al Teatre Municipal

  • Jon Sistiaga, Mercedes Rodrígo, Óscar Beltrán de Otálora, Peru Cambra i José Francisco Alonso opten al premi tuber melanosporum 2023

MÉS FOTOS
Torna Morella negra com la trufa - (foto 2)
Torna Morella negra com la trufa - (foto 3)

El festival gastro-literari Morella negra com la trufa torna aquest cap de setmana amb una completa programació. Des del divendres 3 fins al diumenge 5 de març, escriptores, escriptors, periodistes i amants de la novel·la negra se citen al Teatre Municipal per omplir l’agenda cultural de la ciutat amb col·loquis, xerrades i presentacions de llibres d’aquest característic gènere literari. A més, este any el festival recupera el format complet amb la degustació de pinxos amb trufa per acompanyar la resta d’activitats. A més, es tracta d’una edició on el periodisme cobra un especial protagonisme. Molts i moltes participants combinen esta professió amb la literatura i este gènere en concret.

Cal recordar que, un dels actes principals de la vuitena edició de Morella negra com la trufa és la taula Casi todo sobre Carmen Mola. Aquesta està prevista el dissabte 4 de febrer a les 18.30 hores per a ajuntar a dues de les tres ments que hi ha darrere del gran èxit literari de Carmen Mola. Jorge Díaz i Antonio Mercero explicaran de primera mà aquest fenòmen en una taula moderada per Laura González presentadora del programa Todos somos sospechosos de Radio 3.

Un altre acte molt important és l’entrega del premi tuber melanosporum a la millor novel·la escrita per un escriptor o escriptora novell. Aquest tindrà lloc el dissabte a les 19.40 hores i els llibres finalistes són Purgatorio de Jon Sistiaga, Un asunto rural de Mercedes Rodrígo, Tierra de furtivos d’Óscar Beltran de Otálora, Galerna de Peru Cámara, i Pisto a la bilbaina de José Francisco Alonso. A més, durant el matí, els i les finalistes participaran en la taula Tubers 2023 on contaran anècdotes i curiositats de cadascun dels llibres.

La regidora de Promoció Turística i Comerç, Mari Carmen Escuder, ha destacat que “és una edició molt especial que recupera el format complet amb la combinació de literatura i gastronomia per a convertir-se en un cap de setmana únic i ple d’experiències”. L’edil ha explicat que “durant els tres dies de Morella negra, passen per la ciutat escriptores, escriptors i periodistes referents en este gènere literari i apropar les seues històries a totes i tots els assistents”. Finalment, ha volgut “animar a tothom a disfrutar d’este cap de setmana gasto-literari i les activitats programades”.

Morella negra com la trufa està situada dins de les XX jornades de la trufa Morella-Els Ports. D’aquesta manera, el festival combina les activitats culturals al voltant de la novel·la negra amb degustacions de pinxos i tast de vins. Estos tindran lloc a la Sala del Justícia, la qual es convertirà en la Sala de degustació gastro-literària Sergio Beser, i seran un punt d’encontre entre els i les participants de Morella negra. Els restaurants de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO) ofereixen una selecció de pinxos de trufa acompanyats de vi negra de la IGP de Castelló.

Programació de VIII Morella negra com la trufa

Morella negra com la trufa arranca el divendres 3 de març a les 19.30 hores amb l’acte inaugural al Teatre Municipal. En aquest estaran presents la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, l’escriptor i animador cultural, Santiago Álvarez, i el comissari de Morella negra com la trufa, Jorge García. A les 20.00 hores, començarà la primera taula Fuerzas del orden km 0 amb la participació del cap de la policia local, José Luis Grau, el sergent del lloc de Morella de la Guàrdia Civil, Mariano González, i la metgessa forense de l’institut de medicina legal d’Eivissa i morellana, Vanessa Rabaza. Aquesta estarà moderada pel periodista local, Miquel Agost. Finalment, a les 21.00 hores, degustació gastro-literària Sergio Beser amb pinxos de trufa negra.

El dissabte 4 de març és la jornada que concentra més activitats. Així, a les 10.00 hores, tindrà lloc la visita guiada a La Morella més negra amb eixida des de les torres de Sant Miquel. A les 11.00 hores, Autopresentacions Començaments en negre comarcals per a conéixer els primers passos d’autors comarcals que han escollit el gènere negre per als seus primers llibres. Participaran Valentín Miravet i Miquel Millán. A les 12.00 hores serà la taula Tubers 2023 amb la participació dels finalistes que opten al VII premi. Jon Sistiaga, Óscar Beltrán de Olálora, Mercedes Rodrigo, José Francisco Alonso i Peru Cámara. Taula moderada per Izaskun Pérez de Cárcamo. El matí finalitzarà amb un vermut literari a ales 13.30 hores.

Rural Noir iniciarà les taules de la vesprada del dissabte amb novel·les ambientades en territoris rurals on participaran Santiago Álvarez, Mercedes Rodrigo i Teresa Cardona. Taula moderada per Mariola Nos. A les 18.30 hores, Casi todo sobre Carmen Mola com un encontre únic amb dues de les tres ments que hi ha darrere d’este èxit literari. Participaran Jorge Díaz i Antonio Mercero. Moderada per Laura González. A les 19.40 hores, entrega del VII premi tuber melanosporum com un dels actes centrals de Morella negra com la trufa. A continuació, a les 20.00 hores, Todos acumulamos miserias amb Victoria González, Empar Fernández i Javier Rovira. Moderada per Santiago Álvarez. Per acabar, degustació de pinxos de trufa negra i firma d’exemplars.

El diumenge al matí continuen les activitats del festival gastro-literari amb València en negre a les 11.00 hores amb Joan Carles Ventura, Jordi Colonques, Joan Canela i Rodrigo Terrassa i moderada per Núria Cadenes. A les, 12.00 hores i per a acabar el festival, El oficio más bonito del mundo sobre l’evolució del periodisme i la figura de Josep Martí Gómez on estaran Enric González i Eugeni Madueño. Moderada per Elena Moreles. A les 13.30 hores, degustació de pinxos de trufa negra i firma de llibres.

Pujar