elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Morella renova les tres flors de Viles en flor

Morella renova les tres flors de Viles en flor
  • Es tracta d’una iniciativa d’ASFPLANT per a posar en valor el patrimoni vegetal i paisatgístic amb el conjunt de zones verdes i jardins de cada municipi

MÉS FOTOS
Morella renova les tres flors de Viles en flor - (foto 2)

L’Associació Professional de Flors, Plantes i Tecnologia Hortícola de la Comunitat Valenciana (ASFPLANT) ha renovat un any més les Flors d’Honor de Morella en un acte celebrat a Picanya. Així, la ciutat ha obtingut tres flors, de les quatre possibles, dins de la valoració que realitza aquesta associació. Aquesta valoració està dins del programa Viles en flor, el qual pretén posar en valor el patrimoni vegetal i paisatgístic de cada població amb el conjunt de zones verdes i jardins del nucli urbà.

Cal explicar que aquesta associació es va reunir amb la brigada municipal de Morella que s’encarrega del manteniment de jardins. Aquesta va tractar d’augmentar la formació de la brigada per als treballs de jardineria i poda, així com millorar la coordinació amb el taller d’ocupació i la brigada EMERGE que també realitzen treballs forestals.

L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha destacat que “és una iniciativa molt important per a posar en valor les zones verdes dins de les ciutats i involucrar a la seua població que mantenen les flors als balcons”. L’edil ha explicat que “a Morella comptem amb una elevada superfície de zona verda com és l’Albereda que rodeja la ciutat, així com altres jardins que conformen racons molt bonics dins del nucli urbà”. Rhamsés ha agraït “a l’associació haver pensat en Morella per a formar part d’aquesta iniciativa i valorar tan positivament el patrimoni vegetal que tenim” així com “agrair als veïns i veïnes que tenen plantes als jardins la seua implicació en mantenir-les i fer una ciutat millor”.

Cal destacar que Morella és un dels primers municipis a formar part del programa Viles en flor de la Comunitat Valenciana, el qual valora el seu patrimoni vegetal. Morella compta amb diferents zones verdes i jardins dins del centre històric, així com diferents balcons que componen un important patrimoni vegetal i floral. Aquestos ajuden a apropar la natura al nucli urbà i se sumen a l’atractiu del conjunt de la ciutat. Entre aquestes zones verdes i jardins destaca el passeig de l’Albereda, el Jardí dels Poetes i la Plaça Colom, entre altres jardins públics. A més, Morella compta amb més espais verds molt valuosos als afores com la Fàbrica Giner o el Roser de Xiva, així com altres monts públics com el pinar de Pereroles o el Mont de Vallivana.

Aquest programa compta amb una llarga trajectòria en diversos països europeus com el Regne Unit, Irlanda, França, amb 11.000 municipis adherits, i Itàlia. Així, en 2012 va començar a instaurar a Catalunya i el 2018 es van iniciar els primers municipis a la Comunitat Valenciana. Altres tres ciutats que tenen tres Flors d’Honor pròximes a Morella són Cervera, Vinaròs, Onda o Castelló.

També cal explicar que en les últimes setmanes s’han realitzat diferents treballs de millora i manteniment de zones verdes i jardins de Morella com el tractament de la processionària als pins de l’Albereda, treballs de manteniment en cementeris de tot el terme, poda al barri de la Puritat i millora dels senders de l’Albereda. A més, durant l’últim any s’ha recuperat el Povet, així com s’ha millorat l’accés al tram de l’aqüeducte pròxim a l’heliport, la qual cosa millora l’accés a aquest i el passeig per una zona pròxima a la ciutat.

Pujar