elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Morella negra com la trufa presenta una completa programació des del 3 fins al 5 de març

Morella negra com la trufa presenta una completa programació des del 3 fins al 5 de març
  • Este festival gastro-literari recupera el format complet amb la degustació de pinxos per acompanyar les taules redones i activitats culturals

  • El dissabte 4 de març a les 18.30 h serà la taula principal Casi todo sobre Carmen Mola i a continuació l’acte d’entrega del premi tuber melanosporum

  • VIII Morella negra com la trufa recordarà al periodista, Josep Martí Gómez, i l’escriptor, Domingo Villar, per la seua vinculació amb el festival

MÉS FOTOS
Morella negra com la trufa presenta una completa programació des del 3 fins al 5 de març - (foto 2)

El festival gastro-literari Morella negra com la trufa celebrarà la seua vuitena edició des del 3 fins al 5 de març. Així, aquest matí, el comissari d’aquest esdeveniment, Jorge García, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, i l’escriptor, Santiago Álvarez, han presentat la programació completa amb les taules redones i activitats que ompliran Morella d’autors, autores, periodistes i amants de la novel·la negra. Cal destacar que, aquest any, Morella negra recupera el seu format complet amb la degustació de pinxos  amb trufa per acompanyar la resta d’actes després dels últims dos anys amb restriccions a causa de la situació sanitària. A més, es tracta d’una edició on el periodisme cobra un especial protagonisme. Molts i moltes participants combinen esta professió amb la literatura i este gènere en concret.

Morella negra com la trufa està situada dins de les XX jornades de la trufa Morella-Els Ports. D’aquesta manera, el festival combina les activitats culturals al voltant de la novel·la negra amb degustacions de pinxos i tast de vins. Estos tindran lloc a la Sala del Justícia, la qual es convertirà en la Sala de degustació gastro-literària Sergio Beser, i seran un punt d’encontre entre els i les participants de Morella negra. Els restaurants de l’Associació d’Empresaris Turístics de Morella i Comarca (ASETMICO) ofereixen una selecció de pinxos de trufa acompanyats de vi negra de la IGP de Castelló.

El comissari García ha destacat que “és una edició molt especial per recuperar el forma complet i apropar la novel·la negra i els seus autors i autores a la població de Morella un any més”. Jorge ha explicat que “hem preparat una completa programació amb novetats com una taula amb responsables de la seguretat a Morella” i ha afegit que “també hi haurà espai per a recordar a Josep Martí Gómez i Domingo Villar, que van faltar l’any 2022, i que van ser molt importants per al desenvolupament de Morella negra”. Finalment, ha volgut “agrair el suport de l’ajuntament de Morella per a realitzar este festival que ja s’ha convertit en una cita cultural consolidada en el calendari de la ciutat” així com “el premi tuber melanosporum ha adquirit molta rellevància per a reconéixer a escriptors i escriptores que acaben de començar”.

D’altra banda, Rhamsés ha remarcat que “la importància de Morella negra com la trufa, la qual junta a persones referents d’este particular gènere literari d’una manera molt pròxima i amable”. L’edil ha comentat que “a més, ofereix una completa programació amb taules redones molt interessants i variades i diversitat d’activitats perquè totes i tots disfruten d’este especial cap de setmana de març”. Finalment, també ha aprofitat per a “agrair al comissari García i la Canyeta literària l’esforç i dedicació que han posat en l’organització de Morella negra des del primer moment i arribar a la vuitena edició”.

Programació de VIII Morella negra com la trufa

Morella negra com la trufa arranca el divendres 3 de març a les 19.30 hores amb l’acte inaugural al Teatre Municipal. En aquest estaran presents la diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, l’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, l’escriptor i animador cultural, Santiago Álvarez, i el comissari de Morella negra com la trufa, Jorge García. A les 20.00 hores, començarà la primera taula Fuerzas del orden km 0 amb la participació del cap de la policia local, José Luis Grau, el sergent del lloc de Morella de la Guàrdia Civil, Mariano González, i la metgessa forense de l’institut de medicina legal d’Ibiza i morellana, Vanessa Rabaza. Aquesta estarà moderada pel periodista local, Miquel Agost. Finalment, a les 21.00 hores, degustació gastro-literària Sergio Beser amb pinxos de trufa negra.

El dissabte 4 de març és la jornada que concentra més activitats. Així, a les 10.00 hores, tindrà lloc la visita guiada a La Morella més negra amb eixida des de les torres de Sant Miquel. A les 11.00 hores, Autopresentacions Començaments en negre comarcals per a conéixer els primers passos d’autors comarcals que han escollit el gènere negre per als seus primers llibres. Participaran Valentín Miravet i Miquel Millán. A les 12.00 hores serà la taula Tubers 2023 amb la participació dels finalistes que opten al VII premi. Jon Sistiaga, Óscar Beltrán de Olálora, Mercedes Rodrigo, José Francisco Alonso i Peru Cámara. Taula moderada per Izaskun Pérez de Cárcamo. El matí finalitzarà amb un vermut literari a ales 13.30 hores.

Rural Noir iniciarà les taules de la vesprada del dissabte amb novel·les ambientades en territoris rurals on participaran Santiago Álvarez, Mercedes Rodrigo i Teresa Cardona. Taula moderada per Mariola Nos. A les 18.30 hores, Casi todo sobre Carmen Mola com un encontre únic amb dues de les tres ments que hi ha darrere d’este èxit literari. Participaran Jorge Díaz i Antonio Mercero. Moderada per Laura González. A les 19.40 hores, entrega del VII premi tuber melanosporum com un dels actes centrals de Morella negra com la trufa. A continuació, a les 20.00 hores, Todos acumulamos miserias amb Victoria González, Empar Fernández i Javier Rovira. Moderada per Santiago Álvarez. Per acabar, degustació de pinxos de trufa negra i firma d’exemplars.

El diumenge al matí continuen les activitats del festival gastro-literari amb València en negre a les 11.00 hores amb Joan Carles Ventura, Jordi Colnques, Joan Canela i Rodrigo Terrassa i moderada per Núria Cadenes. A les, 12.00 hores i per a acabar el festival, El oficio más bonito del mundo sobre l’evolució del periodisme i la figura de Josep Martí Gómez on estaran Enric González i Jon Sistiaga. Moderada per Eugeni Mandueño. A les 13.30 hores, degustació de pinxos de trufa negra i firma de llibres.

Pujar