elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Descobert un poble visigòtic del segle VII a Morella

Descobert un poble visigòtic del segle VII a Morella

    El jaciment visigòtic del Mas Sabater-Cantera de la Parreta de Morella ha acollit avui unes jornades de portes obertes a les quals han acudit més de 100 curiosos durant el matí. Aquestes jornades han estat organitzades per l’ajuntament de Morella i per l’empresa Arcillas Vega del Moll per a donar a conéixer aquest important jaciment, les restes de dinosaures que s’encontren en aquesta zona i la mateixa explotació minera que realitza l’empresa. La visita ha estat a càrrec de la gerent de l’empresa, María José Adelantado, els arqueòlegs Ramiro Pérez i José Manuel de Antonio i el paleontòleg José Miguel Gasulla.

    D’aquesta manera, la troballa que s’ha realitzat en aquesta zona tracta d’un assentament visigòtic de dues èpoques diferents. D’una banda, la part més àmplia del poblat es data al segle VII i compta amb un edifici central que es creu que tenia 12 metres d’altura. D’altra banda, hi ha una altra part de l’assentament d’origen andalusí.

    L’alcalde de Morella, Rhamsés Ripollés, ha acudit a aquestes jornades i ha destacat que “es tracta d’una troballa molt important que dóna a conéixer més parts de la història de Morella”. A més, també ha comentat que “la gent valora el patrimoni que té aquest territori i es veu quan s’organitzen aquestes visites i s’obté una resposta tan nombrosa com la que hem tingut aquest matí”. Rhamsés ha aprofitat “per a agrair a l’empresa Arcillas Vega del Moll la seua implicació en l’organització d’aquestes visites i el seu treball amb les restes i troballes que es realitzen en la zona”. Cal recordar que la zona de la mina que explota aquesta empresa és on s’han trobat la majoria dels ossos de dinosaure a Morella. D’aquesta manera, l’alcalde ha valorat “aquest treball tan rigorós que implica augmentar les dades per a conèixer la història de Morella”.

    La Subdirectora de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de Béns Culturals (IVC+R) ha acudit, també, al jaciment per tal de comprovar la importància d’aquesta troballa i els estudis que s’estan realitzant en aquesta zona. La zona del Mas Sabater-Cantera de La Parreta de Morella és on es van trobar les restes del Morelladon, una rèplica del qual està exposada actualment al museu de les Arts i les Ciències de València. Cal destacar que es tracta d’un  jaciment de referència a la Comunitat Valenciana.

    Pujar