elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Comença el calendari 2024 de cobrament d’impostos a Morella

Comença el calendari 2024 de cobrament d’impostos a Morella
  • Són els de vehicles de tracció mecànica, IBI urbana i rústica, tractament de residus, taxes municipals i activitats econòmiques

El calendari fiscal 2024 ha obert els primers terminis per al pagament dels impostos municipals. El cobrament dels rebuts pot estar domiciliat o no, de manera que hi ha diferents terminis al llarg de l’any per a pagar els segons i dies fixats per al cobrament dels primers. D’aquesta manera, la Diputació de Castelló és l’entitat encarregada de captar els impostos, els quals són l’impost de vehicles de tracció mecànica, l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) urbana, IBI rústica, la taxa del consorci per al tractament de residus de pla zonal I, les taxes municipals i l’impost d’activitats econòmiques.

L’impost de vehicles de tracció mecànica va cobrar el rebut domiciliat el 5 d’abril i té el període per a pagar els no domiciliats fins al 15 de maig. Pel que fa a l’IBI urbà, hi ha dos terminis. Un primer que anirà des del 6 de maig fins al 8 de juliol i un segon des del 16 de setembre fins al 18 de novembre. Els rebuts domiciliats es cobraran el 5 de juny i el 4 d’octubre. L’IBI rústic tindrà un període obert des del 5 de juliol fins al 5 de setembre i el rebut domiciliat es cobrarà el 5 d’agost. Així, la taxa del consorci de tractament de residus i les taxes municipals tindran els mateixos terminis que l’anterior. Finalment, l’impost d’activitats econòmiques cobrarà el rebut domiciliat el 4 d’octubre i obrirà el termini per als no domiciliats des del 16 de setembre fins al 18 de novembre.

L’alcalde de Morella, Bernabé Sangüesa, amb les competències d’Hisenda i Economia, ha destacat que “tindre clar este calendari és molt necessari perquè tots ens puguem organitzar a casa i tindre preparats els diners necessaris. Sabem que les famílies de Morella fem un gran esforç per finançar els serveis municipals, provincials, autonòmics i estatals. A final, per als serveis és per al que han de servir els impostos. Uns diners que sempre han d’estar ben gestionats. Amb esta publicació intentem que tothom tinga clar quan ens vindrà a cada rebut, tindre clar un calendari i les seues particularitats, com el cobrament en dues parts de l’IBI urbà”.

El cobrament d’estos serveis el realitza la Diputació de Castelló. A més, des d’este 2024, i segons l’acord al ple de la localitat, la part de recaptació per executiva, és a dir, la recaptació dels impostos que no s’hagen abonat en temps i forma per impagament, també es farà la Diputació. L’ens provincial per aquest servei que presta als ajuntaments es queda un percentatge de la recaptació.

Estos impostos tenen diferents barems que cada consistori pot utilitzar i aplicar valors a cadascun d’ells entre un màxim i un mínim establert. Així l’IBI urbà pot estar entre un mínim d’un 0,4% i un màxim de l’1,1% i a Morella està al 0,79%. El rústic té un mínim del 0,3% i un màxim de 0,9%, i es cobra el 0,3%. A més, hi ha un IBI de característiques especials, com aquell de generació elèctrica o altres infraestructures, amb un mínim del 0,4% i l’1,3% del qual a Morella s’aplica el màxim. Pel que fa a l’impost de vehicles de tracció mecànica, tenen una quota amb un coeficient de 2, el qual és el màxim permés.

Pujar