elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Arranca l’Aplec dels Ports a Morella amb una ampla programació

Arranca l’Aplec dels Ports a Morella amb una ampla programació
  • Aina Palmer, Xavi Sarrià, El Diluvi, Auxili, Maluks, Tesa i Pepet i Marieta són algunes de les actuacions musicals de la 44a edició

  • L’acte d’inauguració Sembrem comarca, collim futur està previst el divendres a les 21.30 hores a l’escenari Trill situat al Pla dels Estudis

L’Aplec dels Ports arranca a Morella esta nit amb els primers concerts. Esta 44a edició compta amb una gran quantitat d’actes, els quals ajunten la reivindicació i la festa per a situar al mapa una comarca oblidada per les institucions. Cercaviles, xerrades, presentacions de llibres, tallers, la fira alternativa i les actuacions musicals omplin l’agenda dels quatre dies de trobada comarcal des d’avui fins al diumenge 30 de juliol. Una completa programació apta per a tots els públics.

Vaire, Garrama, Aina Palmer i Kol·lectiu Estafa oferiran la festa de benvinguda aquesta nit a l’escenari principal, anomenat Aladre, a partir de les 22.00 hores d’avui. Però els grups no començaran en gelat. Abans, els Dimonis i Gaiteros de Morella calfaran l’ambient amb un correfoc des de la plaça de l’església fins als concerts a partir de les 20.30 hores. A més, al voltant de les 21.00 hores ja obrirà el menjador de l’Aplec dels Ports amb la inauguració de l’exposició fotogràfica L’Aplec del Koma.

Demà s’incrementarà l’afluència d’aplequeres i aplequers amb l’arribada del cap de setmana. Pepet i Marieta, El Diluvi, Xavi Sarrià, La Kinky Band i dj. Keyzz tocaran durant tota la nit a l’escenari Aladre. Tot i això, el protagonisme de la jornada cau en l’acte d’inauguració del XLIV Aplec dels Ports amb el títol Sembrem comarca, collim futur i on participen diferents associacions locals. Este espectacle tindrà lloc a les 21.30 hores a l’escenari ubicat a l’interior del poble, al Pla dels Estudis i que s’ha anomenat Trill durant els dies de l’Aplec. Este espai estarà obert ja una estona abans, quan actuarà Pimienta Molida Rumba des de les 19.00 hores per rebre a tota la gent.

El dissabte serà la jornada més intensa amb quasi 24 hores ininterrompudes d’activitats per a tots els públics i tres escenaris en marxa. A les 11.00 hores arrancarà la fira alternativa amb associacions i empreses del territori al passeig de l’Albereda. Aquesta acollirà un xicotet escenari, de nom Falcí, amb actes culturals. El primer serà la xerrada informativa de l’Assemblea de treballadores i treballadors del departament de salut de Vinaròs a les 11.30 hores. A les 12.30 hores, presentació del llibre infantil Comboi. Un recorregut il·lustrat per les festes valencianes. La taula redona Música en valencià: passat, present i futur, amb inici a les 13.30 hores, tancarà les activitats matinals. Ja a la vesprada, taller infantil de creació de personatges de còmic amb ContaClown a les 17.30 hores.

L’escenari Trill també arrancarà a les 11.00 hores amb l’actuació del grup familiar Trobadorets. A continuació, vermut musical amb els concerts de Paula Tomás, Ceci, Cançons d’Artiga i Rosio Cano. Riures en valencià obrirà el tardeo amb els monòlegs de Pam Demia, Ferrxn, Lluís Mosquera i Saray Cerro a partir de les 16.30 hores. Finalment, el concert  d’Hormigón Armado, Los Draps i Mash Masters tancarà l’agenda d’este espai.

En esta jornada, l’escenari Aladre concentra l’activitat nocturna fins a la matinada. Apologia serà el primer grup, d’una llarga llista, en actuar. Esther, Auxili, Tesa, Jonatan Penalba, Maluks, Nonai Sound, dj. Cuber i dj. Herbés faran ballar al públic durant tota la nit.

A més de tot això, la Muixeranga dels Ports, Conlloga i la Muixeranga de Vinaròs recorreran els carrers de Morella en cercavila des de la Plaça Colom a les 19.00 hores.

El diumenge estarà marcat per l’acte de cloenda a l’escenari Aladre a les 19.00 hores i acomiadar el XLIV Aplec dels Ports. Però este acte no està sol. La fira alternativa torna amb la presentació dels llibres El arte de vivir en la España vaciada de Luis Romero, La dignitat robada d’Elena Solanas i Venim de lluny. Història del feminisme al País Valencià d’Andrea Aguilar, Carme Bernat, Gemma Martínez i Laura Bellver a les 12.00 h a l’escenari Falcí. Tot seguit tindrà lloc la xerrada divulgativa sobre les macroplantes fotovoltaiques que es projecten en estes comarques amb associacions del territori.

També hi haurà activitat a l’escenari Aladre per a acompanyar la cloenda. A les 12.30 hores està previst un taller d’il·lustració amb Ame Soler Tres voltes rebel. Una paella popular i de germanor servirà per a dinar en esta emocionant jornada de comiat. Finalment, les actuacions de La Llavor, NIUSS i La Malavida tancaran la 44a edició de l’Aplec dels Ports per a donar pas a la següent que se celebrarà l’últim cap de setmana de juliol de l’any 2024.

Cal recordar que, l’Aplec dels Ports és una festa popular organitzada pels veïns i veïnes de la comarca i sense ànims de lucre. Totes les activitats són d’entrada lliure i gratuïta. Les despeses es paguen amb els beneficis dels serveis de menjador i barra. També de la venda del marxandatge oficial de l’Aplec.

Pujar