elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Wences Alós Valls (Moncofa): “Hem passat de ser un poble en decadència, a ser una població atractiva”

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa
Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa
  • Elperiodic.com ha entrevistat l'alcalde de Moncofa que ha fet balanç de gestió durant la pandèmia i els reptes de futur per a la localitat

“Els primers dies de la pandèmia van ser els més durs”, així ho explica l'alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls. Tirant la vista arrere afirma que la gestió es podria haver fet millor, “però pocs ajuntaments ho van fer millor que Moncofa”, una localitat que va instal·lar un punt de repartiment de màscares FFP2 a l'eixida del municipi.

Aquest alcalde castellonenc fa repàs dels principals reptes aconseguits però posa el focus en aquells projectes de futur necessaris per a consolidar a Moncofa com un municipi de referència i amb els serveis que la població mereix.

Portem quasi dos anys de pandèmia, com ha sigut la gestió realitzada des de l'Ajuntament de Moncofa? Com la definiria?

L'Ajuntament de Moncofa s'ha mantingut, en tot moment, al costat dels veïns de Moncofa, i no és una frase feta. Record com en els primers dies vam posar en marxa la compra per 4 vies diferents de màscares FFP2 i a les 6 del matí del 21 d'abril, amb l'ajuda de la Policia Local, Protecció Civil i Guàrdia Civil, instal·lem un punt de repartiment a l'eixida del municipi per a la gent que havia d'acudir a treballar. 

És només un exemple de tot el que va vindre després, repartiments a xiquets, majors, cuidadors, persones amb el risc d'exclusió, enviaments a domicili, lliuraments de medicament i menjar a domicili per a persones de risc, subvenciones autònoms i petites empreses, lliuraments de lots Covid als establiments locals, … 

Tirant la vista arrere, aquells primers dies de confinament, amb la incertesa sobre com anava a afectar el virus i amb les persones que ens han anat deixant per la pandèmia, com recorda aquells dies com a alcalde? Quina va ser la seua missió llavors i el seu dia a dia?

Sens dubte els primers dies van ser els més durs, no vaig deixar de vindre a l'ajuntament ni un sol dia i record el dur que era travessar els carrers deserts per a anar de casa a l'ajuntament i de l'ajuntament a casa. L'única preocupació era fer tot el possible per a limitar l'expansió de la pandèmia a Moncofa, estàvem 24 hores pensant i actuant sol i amb aqueix objectiu.

Estic segur que les coses es podrien haver fet millor, però amb la informació que teníem en aqueix moment crec que pocs ajuntaments ho van fer millor que Moncofa. Sempre gràcies a la gran faena realitzada per funcionaris, Policia Local, Protecció Civil, exèrcit, bombers, sanitaris, voluntaris… i per descomptat la col·laboració dels ciutadans 

Estem en l'equador de la legislatura, què ha aconseguit el seu equip de govern per a Moncofa? 

Aquesta legislatura malgrat estar completament condicionada per la pandèmia s'ha aconseguit i s'aconseguiran moltes coses per a Moncofa. El fonamental és que s'ha consolidat el canvi que iniciem la legislatura passada. Hem passat de ser un poble en decadència i paralitzat, del qual la gent s'anava, a convertir-nos en una població atractiva que ostenta una d'una de les taxes de creixement de més altes de la província. I això és per alguna cosa. 

I quins reptes i inversions té previst realitzar abans de finalitzar aquest segon mandat?

El 2022 serà l'any del canvi, iniciarem les obres de Belcaire Sud, que juntament amb les obres dels espigons poden implicar l'empenyiment definitiu del nostre municipi per a tornar ha estar en la primera línia dels municipis turístics de la Comunitat Valenciana, però aquesta vegada, amb els peus en el sòl, sense construir castells en l'aire que tant de mal ens ha fet en el passat recent. 

Sobre els pressupostos de 2022 que estaran en elaboració: quan preveuen portar-los al ple per a la seua aprovació? Per què aquest retard si compten amb majoria absoluta?

L'esborrany de pressupost ja ha sigut entregat ja a l'oposició i ens hem reunit amb PSOE i Compromís, el procés de negociació, encara que signifique aprovar més tard els pressupostos és el correcte. Podríem portar-los a ple a principis de l'any que ve, però preferim escoltar l'oposició i intentarem, com sempre, introduir mesures de tots els partits. 

Ens podria avançar les principals línies dels comptes per a l'any vinent i les inversions previstes.

L'any que ve reprendrem el PAI Belcaire Sud, aquesta serà la gran aposta, la finalització del PAI ha de vindre acompanyada per la construcció d'espigons per part del Govern Central i això esperem que siga un revulsiu a tots els nivells (creixement, ocupació, població, …) per a Moncofa. 

En quin punt es troben els projectes per al segon col·legi i l'institut de Moncofa? 

En el tema de l'Institut en les pròximes setmanes adjudicarem la redacció del projecte. Pel que fa al segon col·legi estem, dos mesos, a l'espera que la Conselleria d'educació ens de el vistiplau a la parcel·la oferida i si finalment serà d'una línia o dues.

En el tema de l'Edificant vull manifestar nostra critica al fet que la Conselleria d'Educació haja deixat de construir Col·legis o Instituts traslladant el treball als Ajuntaments. D'una banda, és clar que és millor això que res, però els Ajuntaments mai s'havien dedicat a construir ni col·legis ni instituts i és una labor ingent, Moncofa per exemple amb un pressupost real d'uns 10 milions d'euros té en marxa dos projectes Edificant que quasi igualen aqueix import. 

L'ambulatori, els espigons o el canvi en el traçat de l'AVE… són algunes de les accions que està encapçalant com a alcalde. Estan sent el Govern d'Espanya i la Generalitat sensible amb Moncofa?

Ens sentim maltractats, veiem com a projectes que havien de tindre en compte a la població de Moncofa no la tenen, en el cas dels espigons o l'ambulatori pel retard injustificat al fet que estem sent sotmesos i en l'assumpte de l'AVE per repetir un traçat amb el qual ningú aquesta conforme, 10 anys després no s'ha millorat res i l'única cosa que s'ha aconseguit és que tots els municipis que llavors estaven en contra ho continuen estant. 

En aquests sis anys com a alcalde, de quin projecte se sent més orgullós?

En la legislatura passada estic especialment orgullós de l'obertura de la Biblioteca, un edifici sense ús però acabat quasi dos anys abans al qual hem dotat d'un horari de matí i vesprada i en la present del Museu d'Història i Etnologia, són exemples també de com amb poca inversió es poden fer coses importants. 

Si haguérem tingut 30 milions de pressupost com en 2006 i no els 10 milions reals com en els últims anys no vull pensar el que haguérem pogut fer. 

Per a finalitzar, unes paraules per a l'Any Nou 2022.

Per culpa del Covid 19 tindrem un inici d'any difícil, no obstant això hem d'aprendre a conviure amb la pandèmia i ajudant-nos els uns als altres segur que la superarem i convertirem l'any 2022 en un molt bon any. Bones festes i millor any 2022.

 

Pujar