elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Moncofa es planta: renunciarà a la sol·licitud d'aigua domiciliària de la dessaladora

Moncofa es planta: renunciarà a la sol·licitud d'aigua domiciliària de la dessaladora
  • L'equip de Govern considera un xantatge aquesta proposta quan la dessaladora està infrautilitzada

El condicionant imposat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, dependent del Govern, a Moncofa de substituir l'aigua provinent del Consorci de la Plana per a optar a aigua de la dessaladora ha provocat una resposta irada per part del consistori. De fet, l'Ajuntament de Moncofa ha decidit renunciar a la sol·licitud de disposar de 150.000 litres d'aigua de la dessaladora de Moncofa per al consum domèstic. L'equip de govern considera un xantatge esta proposta quan la dessaladora està infrautilitzada.

Wences Alós Valls, alcalde de Moncofa, ha assegurat que “és inaudit que existisca una dessaladora, amb un cost milionari, que està al 2% de la seua utilització, i davant la demanda de Moncofa d'incrementar el consum domiciliari en 150.000 litres anuals la resposta siga que hem de renunciar al mateix volum d'aigua del Consorci d'Aigües de la Plana. Som l'únic municipi connectat, l'únic poble que pot consumir aigua de la dessaladora i, davant la nostra sol·licitud, ens demanen que renunciem a una aigua cinc vegades més barata, és inaudit. La proposta de la CHX és simplement un xantatge i un advertiment a tots aquells municipis que pogueren estar plantejant-se connectar-se a la dessaladora de Moncofa”.

L'alcalde de Moncofa es va reunir ahir a l'ajuntament per a decidir què fer davant la resposta de l'organisme dependent del Ministeri de Transició Ecològica i, després d'analitzar les alternatives, ha decidit renunciar a la sol·licitud. Wences Alós Valls argumenta, a més, que no és cert que els aqüífers de la Plana no estiguen en condicions, “de fet, estan millorant perquè les extraccions per a reg són cada vegada menors”. Això és un fet que ha constatat fins i tot la mateixa Diputació de Castelló i que recull el Pla Director Provincial d'Aigua.

Amb esta contestació de la CHX, l'Ajuntament creu que la Confederació està “maldestrament torpedinant” la recerca de nous usuaris per a la dessaladora de Moncofa. Per a l'alcalde de Moncofa, “s'està donant un missatge molt negatiu a les altres poblacions que formen part del Consorci d'Aigües de la Plana. Qui es connectarà si el resultat d'eixa connexió serà l'expropiació dels drets d'aigua imposant una aigua cinc o sis vegades més cara?”.

De fet, l'Ajuntament de Moncofa ja ha sol·licitat una reunió urgent del Consorci d'Aigües de la Plana per a tractar l'assumpte perquè es tracta d'una reducció d'uns drets que posseeixen totes les poblacions i per tant afecta a tots els municipis pertanyents al Consorci Provincial d'Aigües de la Plana.

Pujar