elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Govern reprén els enderrocs en la costa de Castelló

El Govern reprén els enderrocs en la costa de Castelló
  • Des de l'ajuntament advertixen que podrien estar en curs més ordes d'enderrocament

MÉS FOTOS
El Govern reprén els enderrocs en la costa de Castelló - (foto 2)
El Govern reprén els enderrocs en la costa de Castelló - (foto 3)

El Servici Provincial de Costas de Castelló, dependent del Ministeri de Transició Ecològica, té la intenció de derrocar un nou habitatge a la platja de Moncofa, concretament la situada en el número 52 de l'Avinguda Mare Nostrum. Encara que diferents fonts indiquen que quasi mitja dotzena més podrien seguir la mateixa sort.

El ministeri que dirigix la vicepresidenta tercera, Teresa Ribera, ha donat dos mesos als propietaris de l'immoble per a “l'alçament i retirada del domini públic”, és a dir la demolició de l'habitatge en qüestió.

L'habitatge que Costas pretén siga demolida està situada en plena avinguda Mare Nostrum, la principal artèria de la façana marítima de Moncofa i a diferència d'altres construccions deruidas recentment es troba en perfecte estat de conservació i en ús.

L'alcalde de Moncofa, Wences Alós Valls, ha lamentat el modus operandi del Servici Provincial de Costas i, en conseqüència, el ministeri de Transició Ecològica, que "segons sembla, ha représ la política d'enderrocaments malgrat l'última garrotada judicial que han patit, en la qual el Tribunal Suprem els ha esmenat la plana anul·lant al nou reglament de la Llei de Costas".

El primer edil ha criticat que "Costas reprenga la seua línia destructiva, sense tindre en compte la realitat dels municipis costaners com és el cas de Moncofa, sense tindre en compte com afecta la seua decisió a les famílies que tenen el seu habitatge a la platja, ni al patrimoni etnològic del municipi ni a este efecte sobre l'atractiu i futur turístic ".

L'alcalde ha defés, una vegada més que "Costas, en lloc de destruir, hauria de dedicar els seus recursos a regenerar les platges, a millorar les defenses marítimes i a possibilitar el desenvolupament socioeconòmic de les zones costaneres. No té sentit dedicar diners públics a destruir vides, famílies, història, infraestructures hoteleres com ja va succeir amb l'enderrocament dels hostals Chavarro i El Marmitó".

Costas va deixar a Moncofa sense allotjaments turístics

Els enderrocaments d'edificacions situades a la platja de Moncofa per part del Servici Provincial de Costas han colpejat amb duresa l'economia i els servicis de la localitat. En 2009 arribada l'enderrocament del Marmitó, un emblemàtic hostal que oferia servici d'allotjament i restauració. Davant la impotència dels seus propietaris les màquines tiraven a sota la il·lusió de la família que ho va alçar amb el seu esforç, suor i treball incansable. Les arrels del Marmitó es remuntaven a 1929, amb la seua posterior transformació en hostal en 1960. Res d'això li va servir a Costas per a salvar-ho de les excavadores.

La mateixa sort va córrer l'Hostal Chavarro, construït en 1946. En este cas Costas va derrocar la part de l'hostal en 2009 i va continuar durant uns anys el servici de bar i restauració.

Des que el Servici Provincial de Costas va derrocar estos dos hostals cap negoci hoteler ha tornat a veure la llum a la platja de Moncofa, amb el consegüent perjuí turístic per a la localitat. “Els enderrocaments de Costas han llastrat el desenvolupament de Moncofa durant dècades, i no volem que torne a succeir”

Pujar