elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Alós Valls: “En els últims anys hem patit un mal tracte injustificat per part de la Generalitat Valenciana"

Alós Valls: “En els últims anys hem patit un mal tracte injustificat per part de la Generalitat Valenciana"
  • L'alcalde afronta la tercera legislatura compaginant el seu càrrec amb el de diputat de Les Corts

Wenceslao Alós Valls, alcalde de Moncofa, pel Partit Popular, comença la seua tercera legislatura consecutiva com a alcalde de la localitat. Als seus 53 anys és també diputat de Les Corts, secretari local del Partit Popular i president de la comissió d'alcaldes de la província de Castelló. Amb dos màsters en Assessoria Fiscal i en Comerç Exterior encapçala aquesta nova etapa amb il·lusió i emoció. A més, Alós Valls i el seu equip han aconseguit la majoria absoluta, permetent-los governar en solitari, de nou, en els quatre pròxims anys. 

Quines són les prioritats en aquesta legislatura?
A nosaltres se'ns planteja una legislatura emocionant i il·lusionant. Quan nosaltres entrem a l'ajuntament la situació econòmica era molt complicada i no podíem fer grans coses. Per això, ens dediquem a fer més coses com, per exemple, anar renovant els parcs, que estaven molt malament; aconseguir una subvenció per a fer el camp de futbol i obrir la biblioteca, encara que quasi no teníem diners per a comprar el mobiliari. Ara aqueixa situació econòmica ja l'hem sanejada i es veuen projectes més grans com, per exemple, la remodelació de la Plaça la Bascula i l'Avinguda Ramón y Cajal. Aquests són projectes que en un futur transformaran al nostre poble. 
El més immediat esperem que siga l'espai jove, que necessita la nostra joventut, però també ampliacions del Polifuncional, fins i tot, estem considerant fer un auditori. Estem parlant de projectes de milions d'euros, però com dic estem en una situació sanejada. De totes maneres, tampoc podem deixar de costat la situació heretada. En aquest cas, estic parlant del Pai Belcaire Sud, que és una responsabilitat de l'ajuntament acabar-lo i que tindrà un cost de cinc o sis milions d'euros que haurem de pagar amb les arques municipals, tenint un pressupost real d'onze o dotze milions, és molts diners.

Quan vas arribar a l'alcaldia vas començar a governar amb minoria, però has aconseguit posicionar-te i saber mantindre la majoria absoluta. Quin diries que és la clau de l'èxit?
Tindre les portes obertes i governar per a tots. Nosaltres sempre hem intentat inculcar als regidors, i els hem aconseguits, que nosaltres, ens vote qui ens vote, vam governar per a tot el poble i no hem fet mai cap distinció a l'hora de governar per a la gent. Hem de tindre les portes obertes dels despatxos perquè vengen a plantejar-nos quina és la seua necessitat o problema, perquè tinguem en compte, que els veïns tenen problemes diferents. Escoltar el veí dona aqueixa proximitat que ell necessita, perquè, com he dit, som ací per a solucionar els seus problemes, a més de, intentar fer gran el poble o fer activitats perquè cada vegada vinga més gent.

En aquesta nova legislatura també eres diputat en Les Corts Com serà combinar tots dos càrrecs?
Requerirà molta faena, però crec que el podem assumir. Estic molt content amb l'equip de gent que tenim en aquest moment, on es combina experiència i joventut i, alhora, el veig necessari perquè nosaltres, per desgràcia, en els últims anys hem patit un mal tracte per part de la Generalitat Valenciana injustificat i és una manera d'intentar assegurar-nos que això s'acabe. 
El que des de la Conselleria d'Educació es passaren 500 dies per a dir-nos si l'escola de la platja anava a ser d'una línia o de dues, sense dir-nos res més que l'estaven estudiant els tècnics i, finalment, assabentar-nos per la premsa de la notícia, també és un exemple d'aqueix mal tracte. D'altra banda, també necessitem que el tema dels espigons de duga a terme i quanta més representació obtinguem, més força tindrem per a aconseguir aquests objectius. Amb l'ambulatori, ocorre el mateix. Porten molt temps dient-nos que la licitació és imminent i passen els mesos i no aconsegueixes ni que et reba a València el responsable d'infraestructures. Llavors, aqueixa presència en les Corts créiem que era molt important per a aconseguir que tot això acabe.

Què suposa per al poble de Moncofa tindre un diputat en Les Corts en una legislatura en la qual governarà el mateix partit?
Jo crec que serà molt positiu perquè hauria de ser com fem nosaltres ací, governar sense distincions, però, per desgràcia, sí que es fan. Ara tindrem una proximitat amb els càrrecs que prenen aqueixes decisions, ja que, els coneixerem i això també fa molt. Encara que no hi haja distinció, si coneixes a la persona i parles amb ella, tens més facilitats.

Tenint en compte que estaràs a València sent diputat i també José María Andrés serà diputat a Castelló, Consideres que és una oportunitat per al poble de Moncofa o que pot suposar que deixeu una mica de costat la gestió municipal?
Jo crec que és una gran oportunitat com mai hem tingut a Moncofa. Recordem que Moncofa ja va tindre un diputat a les Corts, que va ser Vicent Esteve, que en el seu moment crec que també va ser regidor i també va tindre un diputat a la província que va ser José Vicente Isaac i, anteriorment, Miguel Ángel Sanz. Però ara en combinar les tres coses jo crec que ens obri moltes portes i hem de portar al poble en volandas.

Quines són les primeres exigències o mesures que li demanarà a Carlos Mazón quan prenga el càrrec de president de la Generalitat?
Hi ha dues bàsiques, que serien el tema de l'escola de la platja i l'ampliació de l'ambulatori. Respecte al tema de l'ambulatori la licitació ha d'eixir com més prompte millor. Volem que no siga un van trencar a un buit, és a dir, que no siga un edifici gran amb els mateixos serveis, sinó que siga gran i amb més serveis. Cal tindre en compte que el poble de Moncofa està en continu creixement, som de les poblacions que més ha crescut en els últims anys. Hem passat de sis mil habitants en el 2015 a quasi huit mil en aquests moments. Es tracta d'un creixement de més del 15% i, cal destacar, que tenim a molta gent que no està empadronada. Perquè, per exemple, amb la mar servei de l'ambulatori o sense institut, hi ha gent que treballa i a l'hora que els fills vagen a l'institut es traslladen a viure a la Vall d'Uixó, ja que ací el fill pot anar a peu a classe. Per tant, necessitem, com a mínim, és nova escola, que es comencen les obres de l'institut com més prompte millor, però, sobretot, la licitació i l'obra de l'ambulatori amb un increment dels serveis.

Creus que es podria posar un autobús per a l'institut de la Vall d'Uixó igual que està per a l'institut de Nules?
És un servei que seria necessari i convenient, però cal tindre en compte que és una competència de la Generalitat Valenciana. Nosaltres, per desgràcia, quan el Botànic va començar a parlar del pla de mobilitat vam fer una proposta que es tractava d'una línia circular que recorreguera les poblacions de Moncofa, Nules, la Vall d'Uixó i Xilxes, donant la volta en tots dos sentits i que unia a 60.000 persones. A nosaltres, alhora, ens unia amb les estacions de tren de Nules i Xilxes que tenen molta més densitat que la de Moncofa. Per tant, solucionaria el tema d'anar a l'institut, de baixar a la platja o d'anar a la Vall d'Uixó en qualsevol moment. 
Per desgràcia, aqueixa proposta no va ser acceptada per la Generalitat que és la que té les competències del transport extern. Però nosaltres en aquests moments continuarem reclamant-la, encara que són processos que van molt lents. L'Ajuntament de Moncofa sí que està estudiant posar un autobús que connecta amb l'estació de Renfe de manera constant durant tot l'any, perquè, per exemple, ara a l'estiu sí que el posem dos dies a la setmana que són dijous i dissabte.

Anteriorment, ha nomenat els projectes de l'escola de la platja, l'institut i l'ampliació del centre de salut, en quina situació exacta es troben aquests projectes?
Respecte a l'ambulatori, en l'última reunió ens van dir que la licitació era imminent, però ja han passat pràcticament tres mesos i s'ha quedat ací.
També he de dir que ens van dir que l'obra era la mateixa, no obstant això, d'altra banda, ens arriba que l'obra era més gran que la que s'havia planejat al principi. El tema de l'institut va a través del Pla Edificant. Anteriorment, era competència de la Generalitat, però ara no donen els diners als ajuntaments, sinó que paguen les factures que presenta l'ajuntament. Per a aquest projecte, ja està la licitació i ara estem en procés de revisió. Però com en els últims anys s'ha produït un increment dels preus molt important de totes les matèries primeres, ens ha tocat demanar un increment de les partides de la Generalitat Valenciana per a poder procedir a la licitació. Per tant, haurem de demanar més diners perquè la Generalitat Valenciana els tinga preparats.

Veu viable posar un servei d'urgències al poble de Moncofa?
Jo crec que sí. En un punt en el qual volem tindre una assistència de qualitat no té lògica que des del divendres a mig dia ja et quedes sense metge a Moncofa. Estàs dos dies i mig de set sense assistència sanitària. A més, tinguem en compte que no sols és això, sinó que si tu vas al metge per una urgència i el teu metge té torn de matins, a la vesprada tampoc t'atenen i t'has d'anar a Nules. A més, ja hem oferit a la Generalitat Valenciana el que és l'ambulatori de la platja, que aquesta 10 mesos tancat a l'any, per a poder descongestionar el del poble. Ja li ho hem advertit, que ara s'està atenent les persones en barracons, amb la sala d'espera al carrer i quan arribe el mal temps ja veurem que passarà. Per tant, això tocarà solucionar-ho en el govern de Mazón.

De cara als eleccions és quan més obres ha decidit fer ha rebut alguna queixa dels veïns de Moncofa?
Les obres sempre produeixen queixes, però tinguem en compte que això no s'ha realitzat de cara a les eleccions, perquè ho he de dir clar, el més normal haguera sigut no fer-les. Perquè les obres produeixen queixes en el moment en el qual es fan i si les coses es fan bé al cap d'un any són tot alegries. Per tant, nosaltres no hem fet les obres per a perdre vots, sinó que s'han fet pels processos que porten darrere. Estem parlant de processos de licitació, com passa amb les obres de gran importància, per exemple, l'asfaltat o l'obra de l'Avel·lí Corma. Són obres que haguérem pogut parar per les eleccions, però que no hem volgut fer-ho perquè consideràvem que era el moment de fer-les. Podria haver passat que les haguérem parades i que passats uns mesos hagueren pujat els preus i l'adjudicador no haguera volgut fer-les. Per tant, malgrat el cost polític que ens haja pogut suposar aqueixes molèsties, hem volgut tirar cap avant.

El projecte de la piscina municipal està estancat des de fa anys, té pensat reprendre-ho en algun moment?
Hem de pensar si el poble de Moncofa pot suportar una piscina municipal com la que es va projectar. Tinguem en compte que sempre es va dir que la piscina municipal la pagarien els urbanitzadors i tenia un cost de 300.000 euros. La baluerna que hi ha allí suposa un cost de més de 2.000.000 d'euros, és a dir, farien falta uns 3.000.000 d'euros per a acabar-ho i tinguem en compte que mantindre una piscina amb aigua calenta té un cost aproximat de 400.000 euros a l'any. Si divideixes aqueixos diners entre els usuaris que pot tindre la piscina de Moncofa a l'hivern i, fins i tot, a l'estiu hauries de fer pagar una quota i potser no aniria ningú. Per tant, estem repensant si aqueix edifici es podria convertir en un ambulatori, que també tindria un cost elevat, que seria la meitat i, a més, serviria per a moltes associacions culturals.

El tema dels mosquits és un problema que afecta els veïns de Moncofa com es prepara o quines mesures adoptarà?
És un problema que cal tindre en compte que ha vingut per a quedar-se. Hi ha dos factors que influeixen moltíssim. D'una banda, està la normativa europea, que ja no permet la utilització d'insecticides en avioneta. Per tant, abans es lluitava de forma més efectiva, però també més perjudicial per al medi ambient. Els tractaments aeris són convenients, jo defensor d'ells i crec que s'han de realitzar. D'altra banda, està el tema del clima, que com tots estem notant, ací arriba la calor més ràpida. Si a això li unim les pluges, que quan arriben, ho fan en forma de tempesta, és molt difícil evitar quan hi ha pluges que es produïsca aqueixa eclosió. Llavors, cal lluitar en el que és la prevenció del mosquit, però tu no pots tractar amb els mosquits al desembre perquè no hi ha. Has de ser ràpid en l'actuació en el moment en el qual es produeixen les pluges per a evitar aqueixa eclosió. Però també he de dir que l'ajuntament de Moncofa s'ha posat com a exemple per l'empresa que realitza els tractaments de la Diputació i per l'empresa que controla a la que realitza aquests tractaments. Perquè nosaltres actuem, per exemple, en l'habilitació de sendes en la terra de marjal perquè puguen entrar a tractar. També actuem en punts com les bases abandonades i sense propietari. Tinguem en compte que estem en un poble agrícola, en el qual hi ha nombroses bases per a regar i ara en aquest moment tenim molts camps abandonats. Llavors, com cada basa és una granja de mosquits, nosaltres, en les quals no tenen propietari hem actuat, però això no li ho pots fer a un agricultor. Per tant, el que fem és oferir-los de manera gratuïta el lliurament de clor perquè la tiren en les bases dels camps. 

Enguany no hi ha comissió per a les festes municipals. Quines idees tenen per a fer enguany en les festes?
És una pena que no hi haja comissió de festes perquè és molt bonic que un grup d'amics s'anime a organitzar-les. Nosaltres assumirem alguns dels actes i estem oberts al fet que algunes penyes que s'han mostrat interessades realitzen alguns esdeveniments, però el bonic seria que això fora un parèntesi i que l'any que bé tornara a encarregar-se alguna penya. Perquè el problema pot ser que la gent s'acostume a no agafar les festa, ja que, igualment hi haurà. El que faria que es perdria una tradició molt bonica, ja que és tot un aprenentatge, perquè es prenen moltes decisions, i encara que sempre hi ha crítiques, han d'aprendre a acceptar-les.

Quina és la campanya d'estiu per a enguany a Moncofa?
La campanya d'estiu ja està en marxa a Moncofa. Contínua una ‘Mar d’activitats’ que és el lema que estem usant des de fa temps i aquest cap de setmana passat ja ha sigut un exemple, però tothom sap que podrà vindre en qualsevol moment, no sols a gaudir de la nostra platja i sector de la restauració, sinó que, també podrà vindre a passar-ho bé amb totes les persones de qualsevol edat.

Avel·lí Corma rep un nou premi. Què suposa per a Moncofa que un veí del poble tinga un reconeixement tan important?
Aquest 4 de juliol ha rebut el premi al millor inventor europeu del 2023, Avel·lí Corma, i el seu poble sempre s'ompli de satisfacció, ja que sempre és una figura que destacar per la seua faena durant tota la seua vida, per la seua faena contínua en investigació i una mentalitat d'esforç constant que és un exemple per a tots nosaltres. Jo estic molt orgullós de poder anar a aqueix lliurament de premi perquè les vegades que he anat només amb els seus discursos ja és un aprenentatge constant.

Pujar