elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L’arxiu municipal de Manises trau a la llum dos noves col·leccions hemerogràfiques

L’arxiu municipal de Manises trau a la llum dos noves col·leccions hemerogràfiques
  • Les primeres publicacions seriades d'informació local de Manises van ser "El Crítico" (1918 - 1920) i "La Ciudad" (1928 – 1930)

L'Arxiu Municipal de Manises, amb motiu de la celebració de la Setmana Internacional dels Arxius, posa a la disposició de la ciutadania dues noves col·leccions hemerogràfiques de gran importància. Es tracta de les primeres publicacions seriades d'informació local de Manises. "El Crítico" (1918 - 1920) i "La Ciudad" (1928 – 1930).

"El Crítico", va publicar el seu primer número el dia 18 de juliol de 1918, arribant segons el que fins ara coneixem fins a 1920, i el seu últim número conegut és el 25, amb data de 18 d'agost. Inicialment, no s'expressava cap intitulació, però quasi de manera immediata va passar a ser l'Òrgan Oficial de la Junta de Defensa de Fabricants de Manises, oferint informació de caràcter general.

En relació a "La Ciudad", va ser el periòdic defensor dels interessos de la històrica i laboriosa ciutat de Manises, es publicava els dissabtes amb informació de caràcter local i estava dirigida pel mestre Carlos Rodao Hernández. En els seus inicis, s'editava en el periòdic Diari de València i, posteriorment, ho va ser directament a Manises en la Impremta «La Comercial» instal·lada en el carreró del carrer de l’Àngel, propietat del senyor Morató. No coneixem l'edició completa, tan sols números solts. El número 1, és de data 14 de juliol 1928, i l'últim, el número 84, del 6 de desembre de 1930, número monogràfic dedicat al bisbe Soler, amb motiu de la seua recent defunció.

El que es posa a la disposició del públic, ara com ara no són les edicions completes, són reproduccions de fotocòpies d'origen incert, que han arribat al nostre Arxiu Municipal gràcies als germans Montesinos Barberá i al Fons José María Moreno Royo (JMMR) de l'Arxiu Municipal.

Des d'aquestes línies animem a la ciutadania a participar i aportar material per a formar part del fons de la història de la nostra ciutat a través del correu arxiu@manises.es
Visita la web: http://arxiu.manises.es

 

Pujar