20 d’octubre de 2020 20/10/20

Compromís demana explicacions per la destrucció de l'escultura ceràmica d'Enric Mestre i que mai torne a donar-se un cas com aquest

Compromís demana explicacions per la destrucció de l'escultura ceràmica d'Enric Mestre i que mai torne a donar-se un cas com aquest - (foto 1)
  • El portaveu de la coalició veu contradictori que s'encarregara a l'artista l'obra en 1984 i es vulneraren d'aquesta manera les bones pràctiques en les arts visuals en executar el pas subterrani

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha preguntat al Govern per l'escandalosa destrucció de l'obra del reconegut artista i ceramista Enric Mestre situada a Manises i per les repercussions que això tindrà.

Així el senador valencianista ha reclamat responsabilitats i que es prenguen les mesures per a evitar en un futur fets tan tristos com els succeïts. Així Mulet ha demanat conèixer quí va ordenar eliminar l’escultura i si no es va advertir la seua presència durant la fase de replanteig dels treballs i fases prèvies. “Un monument de tals dimensions no passa així com així desapercebut i ens trobem en un moment de la història en el qual suposadament les administracions públiques són més sensibles cap al patrimoni i la conservació d'obres d'art i existeixen imaginatives maneres de preservar aquests treballs perquè puguen conviure amb obres també necessàries, com el pas per a salvar la N-220”, ha declarat.

D'altra banda Mulet s'ha mostrat “estranyat” que després de l'encàrrec de la peça a l'artista pel MOPU en 1984 ara hagen actuat d'aquesta manera “el que evidencia que alguna cosa va fallar en el projecte, no es va comunicar a les administracions local i autonòmica i s'ha ferit d'una forma irreparable a l'artista i el patrimoni col·lectiu”. El senador ha interpel·lat al Govern saber si va ser impossible el seu trasllat, si el ministeri ha demanat disculpes per aquests fets i si preveu alguna classe de reparació o compensació moral a l'artista. La coalició ha demanat així mateix conèixer quins protocols té el Ministeri de Foment davant la presència d'obres culturals en els treballs que executa i en quants casos s'ha actuat de la mateixa manera.

Recentment Enric Mestre ha denunciat la desaparició d'una de les seues obres d'art a conseqüència dels treballs que executa el Ministeri de Foment en els voltants de l'aeroport, on es construeix un pas inferior a la N-220, on han perit atropellades moltes persones. La desaparició de l'escultura, una al·legoria a una ala delta, ha sigut denunciada ja per col·lectius com el d’Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) i el Consell Valencià de Cultura, que han manifestat el seu pesar per la destrucció d'aquesta obra geomètrica de 580 x 800 x 100 cms recoberta per ceràmica de Manises, en colors blaus en degradació.

Mestre, és un professor de la Facultat de Belles arts de la UPV, Acadèmic de Sant Carles i destacat escultor i ceramista. El desaparegut Ministeri d'Obres Públiques va encarregar a l'artista aquest treball en 1984, per la qual cosa coneixia de la seua existència àmpliament.

Pujar