elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Llíria comptarà amb un nou BIC, el Santuari Oracular i Termes Romanes de Mura

Llíria comptarà amb un nou BIC, el Santuari Oracular i Termes Romanes de Mura
    MÉS FOTOS
    Llíria comptarà amb un nou BIC, el Santuari Oracular i Termes Romanes de Mura - (foto 2)

    El ple del Consell ha acordat hui declarar Bé d'Interés Cultual (BIC) el Santuari Oracular y Termes Romanes de Llíria. Per al regidor de Cultura i Patrimoni Històric, Paco García, esta declaració "situa al nostre municipi entre l'elit de ciutats monumentals de la Comunitat, on es poden trobar més d'una desena de BICs repartits entre el casc urbà i el terme municipal. Tenim edificis com la Casa de Camp, Mas de Molla, Mas del Jutge i Ca la Vila; poblats ibers com el de La Mont-ravana, Castellet de Bernabé i Tossal de Sant Miquel; esglésies com la de La Sang; Mausoleus Romans; Muralla medieval i alcassaba de la Vila Vella; i ara, les Termes Romanes al barri de Mura".

    Fa poc més d'un any, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport incoava expedient per a declarar Bé d'Interés Cultural, amb la categoria de zona arqueològica, a favor del Santuari i les Termes Romanes de Llíria, sotmetent l'expedient a tràmit d'informació pública. Un any després, el Ple del Consell ha acordat la seua declaració com a BIC.

    Este jaciment constitueix un dels conjunts arquitectònics més singulars i importants de la Hispània Romana. Presenta un estat de conservació excel·lent, amb un grau d'integració urbanística notable. Les restes conservades formaven part d'un gran complex de caràcter públic, en el qual es diferencien una zona religiosa organitzada al voltant d'un santuari oracular, un conjunt termal doble com a complex lúdic amb funció curativa i diverses dependències i establiments dotacionals.

    Inversió a través de fons europeus

    Segons apunta el regidor de Cultura, coneixedors d'este gran valor patrimonial, l'Àrea de Patrimoni Històric de Llíria ha iniciat un expedient de recuperació d'este espai públic a través dels Fons Europeus PO FEDER, on està aprovada i es projecta fer una actuació de restauració i posada en valor del conjunt arquitectònic de les Termes Romanes, amb una inversió de 689.666,69 euros.

    García afirma que "la redacció del projecte està a punt de finalitzar-se, i que acte seguit es traurà a licitació, perquè al llarg de 2019 es puguen dur endavant els treballs de consolidació i recuperació d'este parc arqueològic monumental que posseeix la ciutat de Llíria".

    "És, sense dubte, una magnífica notícia que el Govern de la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, haja acordat la seua declaració com a BIC, el que apuntala molt més el patrimoni local de Llíria com a motor econòmic i focus d'atracció turístic valencià", conclou García.

    Més informació en http://www.dogv.gva.es/datos/2017/06/19/pdf/2017_5364.pdf

     

    Pujar