elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'alcalde es va reunir amb la Comunitat de Regants per a analitzar l'estat del brollador de Sant Vicent

L'alcalde es va reunir amb la Comunitat de Regants per a analitzar l'estat del brollador de Sant Vicent

  El primer edil de la localitat edetana, Manolo Civera, junt amb el regidor de Medi Ambient, Francesc Fombuena, va rebre els síndics de la Comunitat de Regants de la Font de Sant Vicent, en una reunió convocada per a tractar la situació que recentment ha presentat el parc, fruit de la sequera. Es va dur a terme una avaluació de la situació d'estrés hídric i la seua repercussió a curt, mitjà i llarg termini, establint protocols per a la presa de decisions entre la Comunitat de Regants i el propi Ajuntament.

  No és la primera vegada que el brollador oferix la imatge que s'ha observat recentment. El que sí que ha canviat són les circumstàncies climatològiques d'altes temperatures i sense pluja, que s'havien prolongat durant mesos i, a més, s'han repetit durant els últims sis anys. El canvi climàtic que estem observant fa que no emane aigua de la font, sinó tot al contrari, l'aigua que s'aboca està sent absorbida a raó de 4.000 litres per minut de mitjana.

  Civera va reconéixer "el treball encomiable de la Comunitat de Regants de la Font de Sant Vicent en el manteniment i sosteniment del brollador, un treball socioambiental i econòmic que tots els ciutadans de Llíria han de conéixer i han de valorar". A curt i mitjà termini, les últimes pluges es consideren beneficioses perquè els aqüífers s'estan recuperant, no sols per l'aportació d'aigües subterrànies que suposa, sinó també perquè no seran necessàries les extraccions en pous per a regar.

  D'altra banda, a llarg termini, s'ha parlat de la possible solució que haja de prendre's en la pròxima primavera-estiu, si seguixen les condicions climatològiques seques. Per això, Comunitat de Regants i Ajuntament s'han citat a continuar mantenint reunions, a més de demanar aportacions d'experts de Medi Ambient i de Conselleria a la situació plantejada.

  Des de la regidoria de Medi Ambient es treballa en el coneixement i en el futur del parc, per la qual cosa van tindre lloc durant el passat mes de febrer les "Jornades entorn el parc de Sant Vicent" i es va promocionar també el "voluntariat pel parc". A més, segons ha declarat el regidor Fombuena, "estem per un nou marc que regule l'ús del parc quan en estes dates es complixen els 20 anys de l'aprovació del Pla Especial de Protecció, en un debat que ha de ser el més extens possible, perquè el parc és un símbol identitari del poble de Llíria".

  Pujar