elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CSIC porta la ciència a Llíria

El CSIC porta la ciència a Llíria
  • L'Ajuntament se suma al projecte de divulgació científica Ciudad Cirncia present en més de 50 municipis espanyols, 5 d'ells a la Comunitat Valenciana

MÉS FOTOS
El CSIC porta la ciència a Llíria - (foto 2)

El Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i l'Ajuntament de Llíria han iniciat en el municipi Ciudad Ciencia, un projecte de divulgació en l'entorn local la fi del qual és que la ciutadania conega de primera mà l'actualitat científica i tecnològica.

L'alcalde Joanma Miguel i la directora de Cultura Científica i Ciència Ciutadana del CSIC, Pura Fernández, han presentat esta vesprada, a Ca la Vila, els continguts que ofereix esta iniciativa i han anunciat les primeres activitats en les quals els veïns i veïnes de Llíria podran participar.

Ciudad Ciencia compta amb el suport del Ministeri de Ciència i Innovació i posa a la disposició de les ciutats adherides a este programa activitats de divulgació científica en múltiples formats (exposicions, conferències, visites a centres d'investigació, etc.) que s'incorporen a la programació cultural de cada municipi, així com tallers en línia de participació ciutadana creats pel personal investigador del CSIC. Les activitats abasten diferents temàtiques i proposen, per exemple, crear un hort on aprendre, a través del mètode científic, conceptes d'agricultura sostenible. Altres propostes conviden a conéixer amb els cinc sentits les propietats de l'oli d'oliva o a descobrir com funciona el nostre olfacte i la seua connexió amb el cervell.

L'alcalde Joanma Miguel ha destacat l'oportunitat que suposa per a la localitat la seua participació en Ciutat Ciència, ja que “a partir d'ara la ciutadania del nostre municipi podrà conéixer de primera mà la labor de la comunitat científica a través d'una oferta d'activitats per a tots els públics”. Llíria és el tercer municipi de la província de València a adherir-se a esta iniciativa i el cinqué municipi de la Comunitat Valenciana que forma part de Ciudad Ciencia, juntament amb Quart de Poblet, Mancomunitat de les Valls, Villena i Aspe.

“Ciudad Ciencia permet acostar la investigació a la vida quotidiana de la societat, contada amb claredat pels seus protagonistes. A través de les activitats que programem, es genera un entorn de diàleg entre la ciutadania i la comunitat científica on debatre, informar-se, i disfrutar aprenent sobre ciència i tecnologia a partir dels interessos i el context de cada localitat”, ha destacat, per part seua, Pura Fernández.

Primeres activitats

El projecte començarà amb l'exposició FOTCIENCIA17, que es podrà visitar a la Llar de les Persones Majors de la localitat, del 9 al 27 de maig, en horari de 10.00 a 14.00 hores, i de 16.00 a 20.00 hores. Esta mostra presenta les fotografies guanyadores i seleccionades en el XVII Certamen Nacional de Fotografia Científica FOTCIENCIA, una iniciativa del CSIC i la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), amb suport de la Fundació Jesús Serra.

La segona activitat presencial serà el taller-tast ‘El chocolate, un placer saludable con condiciones’, que tindrà lloc el pròxim 19 de maig en una doble sessió de matí i vesprada. Les investigadores Mª Ángeles Martín i Marta Mesías de l'Institut de Ciència i Tecnologia dels Aliments i Nutrició impartiran este taller en el qual faran un recorregut per la història del xocolate i resoldran qüestions relacionades amb les falses creences entorn del cacau de manera amena i participativa. L'activitat conclourà amb un tast de xocolates amb els cinc sentits per a apreciar la influència que té la major o menor presència de cacau en les característiques sensorials dels diferents tipus de xocolate.

Ciudad Ciencia es va llançar al març de 2012 i actualment compta amb més de 50 localitats participants situades a tota Espanya. Tota la informació actualitzada sobre la programació del municipi es pot consultar en la web www.ciudadciencia.es.

Pujar