elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
ENTREVISTA A L'ALCALDESSA

Esther Lara (Les Alqueries): “Els primers mesos de pandèmia van ser dies molt intensos, sense horaris”

Esther Lara (Les Alqueries): “Els primers mesos de pandèmia van ser dies molt intensos, sense horaris”
  • Entrevista amb l'alcaldessa de Les Alqueries per a fer balanç de la gestió municipal marcada pel coronavirus i parlar dels reptes que afronta el municipi en 2022

L'alcaldessa de Les Alqueries, Esther Lara, encara el final de 2021 amb projectes de futur per a la localitat com l'accessibilitat del carrer Mossén Juan Miralles, la reforma del consultori mèdic i dels serveis socials. A més en 2022, aquesta localitat castellonenca acollirà l'eixida de la primera etapa de la Volta a la Comunitat Valenciana, una fita esportiva que posarà en el mapa internacional a Les Alqueries.

La primera edil ha aprofitat l'entrevista amb elperiodic.com per a felicitar el Nadal als seus veïns i desitjar-los un feliç any 2022.

Portem quasi dos anys de pandèmia, com ha sigut la gestió realitzada des de l'Ajuntament de Les Alqueries? Com la definiria?

Bé, hem passat per diferents etapes, a l'inici plenes d'incertesa, i desconeixement, perquè es coneixia molt poc sobre el virus, i per tant també de les accions que es podien dur a terme, i a poc a poc, hem anat familiaritzant amb mesures i decisions en el nostre dia a dia, que ens han fet canviar la nostra dinàmica a l'hora d'organitzar o decidir en la nostra gestió, portant-nos a una “nova normalitat”.

Tirant la vista arrere, aquells primers dies de confinament, amb la incertesa sobre com anava a afectar el virus i amb les persones que ens han anat deixant per la pandèmia, com recorda aquells dies com a alcalde? Quina va ser la seua missió llavors i el seu dia a dia?

Van ser dies molt intensos quant a la gestió, sense horaris i sempre intentant estar actualitzat per a poder donar la millor resposta al nostre ciutadà. Va ser difícil assumir i entendre tot el que estava passant.

Estem en l'equador de la legislatura, què ha aconseguit el seu equip de govern per a Les Alqueries?

Perquè en els últims mesos, hem vist la finalització de l'obertura del carrer Sant Jaume, demanda que portem molts anys per part dels nostres veïns. Adequació dels accessos al mercat, millora del centre de la 3a edat amb l'adaptació dels banys i millora de la instal·lació elèctrica. Acabem de realitzar la instal·lació d'un punt de recàrrega, i s'ha realitzat l'adjudicació d'instal·lació de plaques fotovoltaiques en 2 edificis municipals, l'escoleta municipal i el magatzem municipal, amb la intenció de continuar amb la resta d'edificis municipals. Hem aconseguit la rehabilitació de l'Església Vella del Replà, i un dels fets més importants, és que el mes passat se'ns ha sol·licitat el permís d'obres per a iniciar la primera fase de la Casa de la Cultura entre moltes altres coses de gestió municipal.

Quins plans ha posat en marxa l'Ajuntament per a ajudar a les empreses i autònoms afectats per la pandèmia? I, quina previsió tenen per al 2022?

Com la majoria d'ajuntaments, hem ajudat a les empreses i autònoms a través del Pla Resistir i Avalem Empreses, l'ajuntament la seua aportació econòmica han sigut 19.000 euros, corresponent al Pla Resistir, i després des de l'àrea de comerç s'han realitzat diferents campanyes per a incentivar les compres en el comerç local, i també a través de fires de comerç locals.

Les Alqueries ha sigut el primer municipi de Castelló a sumar-se a la lluita del cotonet amb la solta de cliptolemus, quin balanç es pot fer d'aquesta prova per a lluitar contra la plaga?

És molt difícil fer balanç perquè és encara prompte, cal deixar que el paràsit viva en el nostre camp, i amb el temps es puga reproduir i afavorisca la desaparició d'aquesta plaga. És una campanya a llarg termini, els resultats els esperem per a la pròxima collita.

Quan està previst que comence la recollida d'orgànica porta a porta a Les Alqueries? Quin ha sigut el motiu del retard?

A causa de la situació i restriccions del Covid-19 s'ha vist retardada la implementació de la campanya quan en els domicilis particulars, si que s'ha fet en grans productors i diferents actes interrelacionats amb altres regidories. La previsió és al llarg del 2022.

Quines accions està duent a terme el seu govern municipal per a les persones desocupades? I què tenen previst en el mateix sentit per a 2022?

Treballem per mitjà del nostre AEDL i en col·laboració amb l'àrea de serveis socials, la finalitat és ajudar en l'orientació laboral, inserció laboral i formació. Actualment formem part del Pacte Territorial per l'Ús dels Municipis Ceràmics des d'on també es facilita eines empresarials a tots els emprenedors del nostre municipi, així que per al 2022 continuarem treballant en aquesta línia. 

Sobre els pressupostos del pròxim any, quines són les principals línies? 

El nostre pressupost és un pressupost molt ajustat, on quasi el 60% es dedica a despeses de personal, tenint en compte el 2% d'augment salarial segons contempla la llei. Enguany hem augmentat la partida per a redacció d'estudis i projectes tècnics, ja que per al desenvolupament del municipi és important comptar amb aquesta partida, i davant les subvencions amb fons Europeus que ens puguen arribar. Quant a oci, el pressupost 2022 alberga un esdeveniment de projecció a nivell internacional en l'àrea d'Esports, tindrem l'eixida de la primera etapa de la 73 Volta a la Comunitat Valenciana, i també doblegarem la dotació econòmica a nostra associen del Barri Sant Ramón que enguany commemora el seu 75 aniversari. 

Com a millora dins del servei de recaptació, introduirem un programa nou que millore la gestió interna i sobretot, siga més accessible per al ciutadà. Sense oblidar que mantindrem totes les línies de subvenció a entitats i associacions locals perquè desenvolupen les seues activitats 

Quines inversions i serveis preveuen desenvolupar l'any vinent?

Quant a serveis, mantindrem els serveis que es venen atenent des de les diferents àrees, i si la situació ho permet augmentar l'oferta d'activitats culturals, i les nostres inversions aniran encaminades a projectes d'accessibilitat, com es realitzarà en breu en tot el carrer Mossén Juan Miralles, o altres projectes com l'accessibilitat de l'actual biblioteca i els seus banys. I altres millores que tenim en estudi, és la reforma de l'edifici on es troba el consultori mèdic i serveis socials, per a atendre millor les necessitats actuals. 

Per a finalitzar, unes paraules per a felicitar el Nadal i l'Any Nou 2022.

Desitjar-los a tots una Bones festes, Feliç Any Nou i molta salut per a tots.

Pujar