elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Alqueries augmenta fins a un 79% els residus recollits de forma separada en el primer mes amb el nou sistema porta a porta

  • L’objectiu era arribar del 10% actual al 55% de recollida selectiva en 2025 i el primer mes ja s’ha superat de forma rotunda, arribant al 91% després de passar per la planta de tractament

Les Alqueries ha augmentat fins a un 79% el percentatge de recollida separada en origen en el mes de febrer del 2023 amb la instal·lació del nou sistema de recollida porta a porta. Cal recordar que amb el sistema anterior, estes dades se situaven en un 10% i que l’objectiu era arribar al 2025 en un 55%, tal com marquen totes les normatives estatals, autonòmiques i europees. Betlem Albero, regidora de Medi Ambient de l’Ajuntament de les Alqueries, comenta que “entre totes i tots hem aconseguit unes xifres que superen de forma rotunda l’objectiu inicial i pel qual se va canviar el sistema. Volem donar l’enhorabona a la ciutadania de les Alqueries perquè són unes xifres magnífiques i que posen de rellevància que ha segut un canvi positiu, però estem davant del primer mes i hem de continuar en este camí”.

Albero explica que “a més, després que els residus han segut tractats en la planta d’Algímia, on arriba l’orgànica i la fracció resta, el percentatge de reciclatge se situa en un 91,7% i això vol dir que menys d’un 8% del fem que produeix el poble de les Alqueries ha arribat a l’abocador” i afegix que “des del Consorci C3 al qual pertany la nostra població ens han felicitat i diuen que el nostre municipi és un exemple a seguir per altres localitats del nostre tamany. A més, esta reducció en el fem que arriba a la planta de tractament també significa que se reduirà la quantitat del nou impost estatal que se paga a partir d’enguany que havíem valorat en 17.000 euros i que se vorà molt reduït”.

L’augment de recollida d’envasos amb el nou sistema ha estat d’un 262% respecte al mateix mes en el 2022 i en quant als papers i cartons un 191%. A més, estes xifres també evitaran que s’haja de fer front a les sancions que imposarà l’estat espanyol a les localitats que incomplisquen la normativa i en un futur permetrà “implantar un sistema de pagament per producció de residus” i conclou reiterant “la més sincera enhorabona a la ciutadania de les Alqueries perquè han fet funcionar el sistema des del principi, amb algunes circumstàncies que se donen motivades pel canvi, però que s’estan solucionant amb la major diligència possible i que no han suposat un inconvenient per a aconseguir unes xifres magnífiques de separació dels residus per tal que puguen ser reintroduïts en el sistema fomentant l’economia circular. Hem de seguir amb esta dinàmica per a consolidar estes dades”.

Pujar