elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La ‘pujà dels claus’, l'històric camí carreter recuperat entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla

La ‘pujà dels claus’, l'històric camí carreter recuperat entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla
  • Situat sota el terraplé que sosté l'actual CV-230 que uneix totes dues poblacions

Alfondeguilla i la Vall d'Uixó han tingut, des de sempre, una connexió històrica i antigament els veïns d'aquesta localitat que és porta de la Serra d’Espadà es desplaçaven per a treballar a la Vall, acudir al metge o comprar.

La CV-230 és la carretera que uneix totes dues poblacions i que des de fa uns anys té annex un carril bici que permet caminar entre les dues poblacions i és, sobretot amb el bon temps, un lloc de pelegrinatge. Desenes de persones usen diàriament la ruta del Belcaire per a estar en contacte amb la naturalesa.

A això se suma ara, la ‘pujà dels claus’ un tram de l'antic camine carreter empedrat que unia Alfondeguilla amb la Vall d'Uixó. Un camí que va ser esbrossat i lloc en valor per Fernando Nebot i la seua esposa Tere Roig, que van concloure la seua neteja entre novembre i desembre de 2022. Cal assenyalar que Fernando Nebot és el secretari de l'Associació Arqueològica de la Vall d'Uixó que en el seu número 18 de la revista Orleyl, Fortes publica "La Pujà dels Claus, el patrimonio desvanecido".

Fernando Nebot i Tere Roig
Fernando Nebot i Tere Roig

En tractar-se d'una pujada pesada per als carros tirats per cavalls quan venien plens de sacs de garrofes des d'Alfondeguilla cap a l'estació de tren de Nules per al seu posterior enviament a València o Barcelona, quan el cavall es cansava, es posaven troncs transversals perquè es donaren suport a les rodes i impedir que els carros retrocediren cap avall. Els troncs se secundaven entre els “claus” i la paret de roca. D'ací la pujada dels claus o pujà dels claus.

Segons assenyalen les informacions recollides per l'escriptor Juan Fuertes, "des de temps immemorial, les poblacions de la Vall d'Uixó i Alfondeguilla estaven unides per un camí carreter empedrat pel qual podien transitar carruatges i carros. A principis del segle XX, amb l'arribada dels temps moderns, es va fer patent la necessitat de construir carreteres per als vehicles automòbils i abandonar els antics camins carreters”.

On està situada la ‘pujà dels claus’?

El camí pujava des del llit del riu Belcaire fins al nivell de l'Ermita de San José. Es tracta d'una pujada guarnida amb pedres verticals com guardarrail.

La ‘pujà dels claus’ està situada sota el terraplé que sosté l'actual carretera CV-230 entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla, dins del terme Municipal de La Vall d'Uixó, entre el quilòmetre 17 i 18. Es pot contemplar des del Passeig del Belcaire a 500 metres a partir de l'Ermita de San José adreça Alfondeguilla, segons les informacions de Juan Fuertes que consten en la revista de la Associació Arqueològica de la Vall d'Uixó.

Com es pot accedir?

A la pujà dels claus es pot accedir des de la senda fluvial coneguda com la “canonada”, que discorre al llarg del Riu Belcaire i poc després a la dreta s'obri un ampli accés per on es puja a aquest històric camine carreter.

La major part del traçat de l'antic camine carreter havia desaparegut sota la carretera CV-230 en les diverses ampliacions i reformes efectuades quedant tan sols tres trams. El primer tram, d'uns 100 metres, és la pujà dels claus. El segon tram està situat en la corba pronunciada a dretes que hi ha després del Muro, on comença el terme municipal d'Alfondeguilla. Mentre que el tercer tram està situat a l'altura de la Penya de la Núvia.

Pujar