elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dos municipis de Castelló bloquegen una planta fotovoltaica que crearia 300 llocs de treball

Dos municipis de Castelló bloquegen una planta fotovoltaica que crearia 300 llocs de treball
  • La Vall d'Uixó i Xilxes s'oposen a aquesta instal·lació de 300 hectàrees que produiria energia neta suficient per a 88.500 llars

Els ajuntaments de la Vall d'Uixó i Xilxes han acordat suspendre la concessió de llicències per a instal·lacions solars o de generació d'energia renovable, almenys durant els pròxims dos anys. D'aquesta manera, tots dos consistoris han frenat les pretensions de l'empresa Solarcentury que volia a instal·lar entre la Vall d'Uixó, Xilxes i una xicoteta parcel·la de Moncofa una planta fotovoltaica de 300 hectàrees, una de les majors de la província de Castelló.

Segons l'empresa, la planta solar fotovoltaica Llaurada Solar produiria l'energia neta suficient per a 88.500 llars i suposaria una inversió de 95 milions d'euros i amb la qual es crearien, durant la construcció, els 300 llocs de treball.

Així mateix, des de la mercantil expliquen que “per a seleccionar els terrenys on situar la planta en la geografia espanyola, la companyia pren com a referència les àrees que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic identifica de baix impacte ambiental i que no estiguen afectades per cap figura de protecció, per no presentar segons el Ministeri un alt valor faunístic ni de flora”.

No obstant això, la decisió política ha frenat aquesta inversió. 

L'alcalde de Moncofa, Wences Alós, al terme municipal afecta del qual molt poc aquesta instal·lació, ha explicat que “estem a favor de defensar l'agricultura però també que si algú vol vendre els terrenys que tinga aqueixa alternativa” perquè “l'agricultor ha de decidir si continua cultivant o si vol vendre. I té dret a vendre els seus terrenys”.

La negativa de la Vall i Xilxes

No obstant això, el ple de la Vall d'Uixó a proposta de l'equip de govern, va posar límit a l'arribada de possibles inversors per a instal·lar plantes fotovoltaiques en el ple del passat mes de setembre, per la qual cosa no concedirà llicències durant un any parell ala instal·lació de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics.

Per part seua, el regidor d'Agricultura i Medi Ambient de la Vall d'Uixó, Fernando Darós, ha assegurat que la proposta del govern local és “suspendre l'atorgament de llicències per a donar-nos un temps per a tindre un marc jurídic propi per a saber si aqueixes llicències es poden donar o no”.

En la mateixa direcció ha anat l'ajuntament de Xilxes que ha suspés durant els pròxims dos anys les llicències per a instal·lacions solars o de generació d'energia renovable que ocupen més de 10 hectàrees en el sòl no urbanitzable.

Pujar