elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El llegat de la Fàbrica Segarra de la Vall d'Uixó continua viu 140 anys després

El llegat de la Fàbrica Segarra de la Vall d'Uixó continua viu 140 anys després
  • Aquesta xicoteta empresa familiar que va començar fent espardenyes va aconseguir transformar per complet la ciutat i la comarca de la Plana Baixa

La Vall d'Uixó és coneguda per la seua afició taurina, per tenir el riu subterrani navegable més llarg d'Europa, però també per la Fàbrica Segarra, una empresa familiar que va començar fent espardenyes que es va transformar en la principal factoria de calçat militar de tota Espanya, inclós en 1971 va arribar a ser la principal empresa exportadora del país, ja que el 70% de la seua producció era ja de calçat civil i en gran part s'exportava. Calçats Segarra va arribar a tenir fins a 60 patents al seu nom.

En els seus inicis, la Fàbrica Segarra va arribar a tenir més de 1.200 operaris amb una capacitat de producció de 6,7 milions de parells de sabates a l'any.

Els seus orígens en 1882

Va ser en 1882 quan Silvestre Segarra Aragó crea una xicoteta i modesta fàbrica d'espardenyes amb sis espardenyers. En 1912 es funda l'empresa Silvestre Segarra i Fills i es va desenvolupar en el terreny comercial quan el seu fundador va veure el potencial de consum que tenia l'exèrcit.

En 1929 s'instal·la una nova fàbrica en al carrer Cova Santa per a la producció de calçat de cuir i en tres anys van aconseguir multiplicar per deu la producció.

Per a conèixer la Vall d'Uixó tal com és ara, és necessari tirar la vista arrere. L'imperi que la família Segarra va construir en el seu municipi va transformar per complet la Vall d'Uixó. A conseqüència de la seua expansió i de la necessitat de mà d'obra, aquest municipi castellonenc va acollir a milers de famílies vingudes de tota Espanya que van trobar a la Fàbrica Segarra un lloc on treballar i on poder formar la seua família.

De fet, la Vall es va transformar amb la creació de nous barris com la Colònia Segarra, Carmaday o Grup La Unió -abans Grup Franc-, i el municipi va experimentar un important creixement demogràfic.

També es va construir un Economat, la Clínica per als obrers, una escola d'aprenentes, un complex esportiu, una central tèrmica o la Rondalla Segarra.

Amb els anys va passar a dir-se Imepiel (Indústries Mediterrànies de la Pell), per a comprar-la el capital privat i tancar definitivament en 1992.

La marca continua 140 anys després

Calçats Segarra torna a ressonar en tota Espanya per la seua 140 aniversari. La fàbrica de calçat més antiga d'Espanya celebra aquest 2022 el seu 140 aniversari i ho farà en gran recordant tots els seus anys d'història.

Segarra ha decidit celebrar aquest aniversari en gran a través d'una sèrie d'esdeveniments especials que tindran lloc durant tot enguany. Aquests esdeveniments aniran revelant grans sorpreses, regals i esdeveniments memorables.

Avui dia, encara que popularment coneguda per les seues botes tàctiques amb les quals molta gent va passar el servei militar i encara conserven, ha portat un procés de renovació i internacionalització, venent models exclusius en sis països d'Europa i sent competidora de grans marques com Benetton, MANGO, Guess o Tommy Hilfiger.

Des que va començar, Calçats Segarra va créixer per tota Espanya a través de les seues botigues físiques en grans capitals i altres municipis. Avui dia, la seua expansió continua gràcies a la digitalització.

Pujar