elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Apòstol Santiago també va fer el seu camí entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla

L'Apòstol Santiago també va fer el seu camí entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla
  • El llibre que recull el pas d'un dels primers deixebles de Jesús per la província de Castelló es presenta aquest dijous a la Vall d'Uixó

El camí de Sant Jaume s'ha convertit en el punt de referència per a milions de pelegrins que acudeixen a Santiago de Compostel·la per a venerar el sepulcre de Santiago el Major, qui en el segle I d. C. va exercir el seu apostolat a la Hispània romana.

De l'aparició de la Mare de Déu sobre un pilar de marbre a l'Apòstol Santiago a Saragossa -antiga Caesareagusta- se sap el que la tradició ens ha deixat, però que Santiago el Major va passar per la Via Heráclea i la Via Hercúlia, que transcorria per on actualment es troben la Vall d'Uixó i Alfondeguilla, poc se sap.

El pas de l'Apòstol Santiago per aquestes vies romanes, que va haver de recórrer per a viatjar des de Saragossa fins a Cartagena -antiga Carthago Nova-, ha sigut punt d'inspiració per a Joaquín Emilio Martí Segarra i Jacobo Martí Giménez, oncle i nebot de la Vall d'Uixó que han escrit un llibre titulat ‘El camí de Sant Jaume de la Vall i Alfondeguilla’.

Presentació del llibre

El llibre ‘El camí de Sant Jaume de la Vall i Alfondeguilla’ es presenta aquest dijous 28 de setembre a les 18.30 hores a la sala de conferències de la biblioteca municipal de la Vall d'Uixó dins del cicle ‘Autors i autors a la biblioteca’.

Una obra en dues parts

El llibre consta de dues parts, segons explica un dels autors. En la primera, els autors justifiquen el pas de l'Apòstol Santiago per la Vall d'Uixó i Alfondeguilla. I és que com explica Joaquín Emilio Martí “hem estudiat la societat de l'època, la qual cosa va fer l'Apòstol Santiago i com va passar per la Comunitat Valenciana a través de les vies romanes de l'època” atés que segons assenyala és l'única opció que va tindre el deixeble de Jesucrist per a viatjar des del nord de Castelló fins a Sagunt.

En la segona part, els autors relaten les capelles, ermites, esglésies, creus i plaques commemoratives que a l'Apòstol Santiago li haguera agradat veure si la ruta la realitzara ara.

Joaquín Emilio Martí explica que en el llibre, que té prop de 200 pàgines i que ha suposat un any i mig de treball, hi ha quasi 100 capelles i més de 20 imatges de sants o verges.

Per a això, marcat quatre rutes de dificultats variades per les quals les persones que els interesse poden conéixer aquest ric patrimoni religiós i cultural de totes dues poblacions de la Plana Baixa.

  • Una ruta de 9 km per la Vall d'Uixó
  • Una ruta de 15 km per les ermites de la Vall d'Uixó
  • Una ruta de 25 km per les muntanyes de l'al voltant de la Vall d'Uixó i les creus
  • Una ruta d'11 km entre la Vall d'Uixó i Alfondeguilla

Aquest no és el primer llibre que escriu Joaquín Emilio Martí. Es tracta de la seua tercera obra després de ‘Muntanyes de Vall d'Uixó: 167 pics’ i ‘Olives, cacauets i vi amb gasosa’ que conta les anècdotes i les converses que transcorren durant els esmorzars en el bar.

Pujar