elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Imputada de nou l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per l'enderrocament de la Creu

Imputada de nou l'alcaldessa de la Vall d'Uixó per l'enderrocament de la Creu
  • El jutjat de Nules ha admès el recurs de l'Advocats Cristians i anul·la l'acte que desestimava la querella contra Tania Baños

El Jutjat d'Instrucció nº1 de Nules ha estimat el recurs de l'Associació d'Advocats Cristians i anul·la l'acte pel qual desestimava la querella de l'organització de juristes contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó, Tania Baños, i actual diputada d'Esports.

Així, el l jutge ha obert de nou diligències contra l'alcaldessa socialista a la qual Advocats Cristians acusa dels delictes de prevaricació, malversació, tràfic d'influències i un delicte contra els sentiments religiosos per l'enderrocament d'una creu de la localitat.

La Fiscalia de Castelló, en el seu escrit al jutge, va donar la raó a Advocats Cristians i va sol·licitar la reobertura del cas.

Fa just tres anys, un 5 de juny de 2018, la Vall d'Uixó començava el dia amb els treballs de demolició de la Creu situada en la plaça de la Pau. Immediatament, els valleros es van traslladar a aquest punt cèntric de la ciutat per a protestar per aquesta decisió que no comptava amb el suport del ple atès que en diverses ocasions el PSOE, el partit de l'alcaldessa, no va donar suport a la proposta d'Esquerra Unida de derrocar la Creu.

La força social va aconseguir paralitzar durant aqueix dia l'enderrocament no obstant això, el 6 de juny la plaça de la Pau apareixia custodiada pels Geos perquè la pressió ciutadana no frenara l'enderrocament que finalment es va consumar poc abans del migdia.

Antecedents

L'organització de juristes va presentar una querella contra l'alcaldessa de la Vall d'Uixó al maig de 2018 després que l'Ajuntament procedira a l'enderrocament de la creu sense esperar que es dirimiren els processos judicials oberts. Va sol·licitar al jutge la reposició de la Creu en la Plaça de la Pau, actual plaça Vicente Martínez Guzmán, com l'abonament dels costos derivats del seu enderrocament i posterior reconstrucció als responsables d'aquest.

La presidenta de l'Associació, Polònia Castellanos, denúncia que “Baños va aprofitar l'enderrocament de la creu per a beneficiar a empreses de companys de partit” i sol·licita per a ella la inhabilitació.

Castellanos assegura que “una persona que en plena crisi gasta diners públics a derrocar creus, encarrega l'obra als seus amics i en els plens de l'Ajuntament veu sèries, no hauria d'exercir un càrrec públic”.

Recorda a més que “no és la primera vegada que aquesta alcaldessa ataca als cristians. També durant el seu mandat ha eliminat carrers amb noms com la Sagrada Família o Joan Pau II. Castellanos insisteix que “es tracta únicament de l'obsessió d'aquest equip de govern per eliminar tot símbol cristià”.

La presidenta d'Advocats Cristians insisteix que “l'associació iniciarà accions judicials contra tots els responsables de derrocar creus”.

Baños es mostra "tranquil·la"

Després de conèixer la notícia, l'Ajuntament de la Vall d'Uixó han emès una nota en la qual asseguren que Tania Baños es mostra "tranquil·la" perquè l'admissió del recurs "respon a un aspecte formal encara que l'anterior acte resulta encertat quant al resultat” i el consistori considera que el jutjat haurà d'emetre un nou acte amb el mateix resultat desestimatori però motivant-lo degudament.

Baños ha recordat que el procés de va fer “amb tots els informes tècnics a favor i en compliment de la Llei de Memòria Històrica i de la Llei valenciana de Memòria Democràtica”. Per això, ha demanat que “es pare aquesta persecució i assetjament” per part d'Advocats Cristians “i em deixen tranquil·la per a continuar treballant per la Vall d'Uixó”.

Pujar