elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Dilema a Castelló: macroplanta solar o un gran magatzem per a taulells?

Dilema a Castelló: macroplanta solar o un gran magatzem per a taulells?
  • Tots dos projectes comparteixen part dels terrenys on s'uneixen els termes de la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa

Cap a finals de 2021 es coneixia la intenció de l'empresa Solarcentury de construir una macroplanta solar en uns terrenys situats a la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa. En aquell moment, els ajuntaments de la Vall d'Uixó -també ara en mans de PSOE, Esquerra Unida i Compromís- i de Xilxes -llavors amb govern socialista- van acordar suspendre la suspensió de llicències per a instal·lacions solars o de generació d'energia renovable, almenys, durant dos anys.

Es tracta de de el projecte ‘Llaurada Solar’, de 155 Megawatios de potència, la línia elèctrica subterrània de la qual també transitarà per les poblacions de Nules, Borriana, Les Alqueries i Vila-real.

El disseny planteja l'ocupació de 350 hectàrees amb 338.000 mòduls de plaques solars entre La Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa i una subestació elèctrica a Betxí per a connectar-se a la xarxa.

Des de l'empresa Statkraft estimen l'inici de les obres per a juliol 2024 i creuen que requerirà una inversió pròxima als 100 milions d'euros, dels quals 4 milions d'euros correspondran al pagament d'impostos locals previs al seu funcionament.

Cal assenyalar que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic va aprovar el passat 22 d'agost la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) autoritzant la instal·lació de plaques solars per part de l'empresa Statkraft.

Quan estan a punt de complir-se els dos anys d'aquella decisió, hui a Xilxes governa el Partit Popular, s'ha conegut que en els mateixos terrenys, l'anterior conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, que dirigia la socialista Rebeca Torró, va aprovar un projecte d'inversió estratègica sostenible (PEUS) d'una instal·lació logística per a ceràmica a Nules, la Vall d'Uixó, Xilxes i Moncofa.

Davant aquesta situació, els ajuntaments i partits polítics han començat a marcar les seues postures.

L'alcalde de Moncofa, Wences Alós, ha mostrat el seu suport a la construcció del centre logístic que pretén construir l'empresa STN ceràmica amb capacitat per a crear 650 llocs de treball. Aquest projecte té com a objectiu crear un nou espai logístic ceràmic d'aproximadament 1.600.000 m², dels quals el 51% són de la Vall d'Uixó, el 38% de Xilxes i l'11% de Moncofa.

Per a Alós, “té més sentit construir un centre logístic de taulell en aquesta zona”.

Aquest matí, s'han desplaçat fins als terrenys on es pretenen instal·lar tots dos projectes diversos representants de Compromís. Entre ells el regidor de la Vall d'Uixó, Fernando Darós; la diputada en el Congrés dels Diputats, Águeda Micó; la diputada autonòmica, Mònica Àlvaro; i els diputats provincials David Guardiola i Maria Fajardo.

Representants de Compromís
Representants de Compromís

Encara que des de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó no han mostrat la seua posició respecte a tots dos projectes, Fernando Darós ha destacat el problema al qual s'enfronten en comptar amb dos projectes per a la mateixa zona. Per això l'edil demana que “es pense què és més interessant en el territori i pot crear més ocupació i consens” , per la qual cosa ha mostrat el seu suport al centre logístic “perquè crearà treball i té unes connotacions que garanteixen la seua aplicació, la seua implantació correcta i les mesures mediambientals correctes”.

Per part seua, Guardiola ha anunciat que dimarts que ve presentaran una proposta en la Diputació de Castelló per a exigir al Consell que recórrega els projectes sense informes de la Generalitat Valenciana.

Mónica Álvaro ha al·ludit a la consellera d'Indústria, Núria Montes, qui “encara no ha fet cap declaració, quan el projecte de la macroplanta està col·lidint directament contra el centre logístic que sí que està aprovat”, mentre que Micó, ha afirmat que “tenim la capacitat jurídica i legal per a anar en contra d'aquesta macroplanta i més si ja hi ha aprovat un centre logístic que si que té el suport majoritari de tots els partits polítics”.

Pel seu pare, el portaveu d’Esquerra Unida- Unides Podem a la Vall d'Uixó, Marc Seguer, ha mostrat la seua postura a través d'un comunicat on mostra el seu total inconformidad enfront de la macroplanta solar. Seguer, considera que aquest projecte “posa en perill la biodiversitat, l'ecosistema i el paisatge de la zona afectada, però també afecta els treballadors agrícoles que treballen en la zona, ja que destruirà llocs de treball dedicats al sector primari i relacionats amb infraestructures agrícoles". També valora que “algunes de les mesures preventives que proposa la declaració d'impacte ambiental són molt poc efectives i que en cap cas solucionen el gran problema de l'impacte visual en el paisatge”.

Pujar