Castellano
LA TOMATINA 2023

De La Llosa a Bunyol: 120.000 quilos de tomaques preparades per a la batalla

De La Llosa a Bunyol: 120.000 quilos de tomaques preparades per a la batalla
  • Com cada últim dimecres d'agost, la localitat valenciana es tenyirà de roig

A poques hores perquè done inici la batalla més internacional de l'estiu, la Tomatina de Bunyol, ja han partit des de La Llosa (Castelló) els 120.000 quilos de tomaques amb destinació a aquesta localitat valenciana.

La suma s'ha carregat en camions des de la cooperativa Citrimed, situada en el municipi de la Plana Baixa.

"El magatzem porta molts mesos treballant en aquesta comanda. Hui és el dia definitiu del trasllat, però durant les últimes setmanes s'han estat acumulant i reservant amb molta faena i esforç. A La Llosa cuidem al sector agrari i a les nostres empreses perquè puguen treballar amb els millors fruits possibles. Ara, el nom de La Llosa viatja cap a una de les festes més internacionals d'Espanya", ha explicat l'alcalde de La Llosa, Ximo Llopis.

Aquesta festa, de gran popularitat nacional i internacional, porta el segell de La Llosa des de fa molts anys, "un fet precedit pel sacrifici i la professionalitat del personal del magatzem durant tota la seua història", ha afegit Llopis.

Així, el magatzem castellonenc rep i emmagatzema les tomaques de pera que han eixit el dimarts 29 d'agost carregats en camions en direcció a Bunyol.

La Tomatina se celebra a les 12.00 hores, encara que es recomana als participants acudir al lloc amb almenys dues hores d'antelació, i és que seran milers les persones que es congregaran dimecres que ve per a celebrar a base de tomatazos, una de les festivitats més rellevants i volgudes a tot el món.

76 anys de la Tomatina

Per a entendre aquest fenomen cal remuntar-se fins a l'any 1945, més precisament a l'últim dimecres d'agost d'aqueix mateix any. Durant una desfilada de gegants capgrossos, uns joves van tractar si es fes un buit entra la munió per a poder veure'l des de més a prop. El seu esforç i moviment per avançar van provocar la caiguda d'un dels participants de la cavalcada, que, ple d'ira i ràbia va començar a colpejar tot el que trobava al seu pas. Per beneïdes casualitats, prop d'allí hi havia un lloc de verdures, i el desenllaç, es pot endevinar des d'aquest punt. La multitud, enfurida per l'actitud d'aquest participant i el renou format, va començar a llançar-se tomaques de manera indiscriminada, fins que les forces de l'ordre públic van posar fi a aquella batalla vegetal.
 
El més curiós de tot, és que, a l'any següent, aqueixos mateixos joves van decidir tornar a l'acció i van repetir l'altercat de manera intencionada, sembrant la llavor d'una de les tradicions més especials i curioses que mai s'han forjat. Successives suspensions i cancel·lacions es van anar donant durant els següents anys, fins a 1957. Aqueix any es va donar a Bunyol un dels successos més extravagants i reivindicatius de la seua història, quan, en senyal de protesta, els veïns del poble van circular en processó portant un taüt amb una gran tomaca en el seu interior. La marxa, acompanyada de la seua banda de música fúnebre, va suposar un èxit i va passar a instaurar-se de manera oficial a Bunyol. La resta, és història del nostre país.

21 anys sent Festa d'Interés Turístic Internacional

També es compleixen 21 anys des que la Tomatina de Bunyol fora declarada Festa d'Interés Turístic Internacional. A Espanya hi ha en total 68 festejos portadors d'aquest títol. Alguns dels seus requisits estan relacionats amb l'antiguitat  del festeig i la seua continuïtat en el temps, així com l'arrelament i participació popular, la seua originalitat, repercussió social, o que durant la seua celebració no es produïsca cap mena de maltractament animal o mediambiental. Normalment la xifra d'internacionals que sol participar cada any en el festeig sol rondar el 40% del total, sent anglesos, estatunidencs, australians, japonesos i sud-coreans les nacionalitats més reticents en l'esdeveniment.

Pujar